2014 Serpentine Pavyonu, Şilili mimar Smiljan Radić tarafından tasarlanmış. Serpentine Sanat Galerisi’nin çimlik alanının 350 metrekarelik kısmını kaplayan yarı saydam silindirik pavyon, Park Geceleri (Park Nights) etkinlikleri için hem bir alan sağlıyor hem de görünümüyle etkinliklere bir ilham kaynağı. Yarı saydam, bombeli pavyon Serpentine Sanat Galerisi için yapılan pavyonların 15.si.
Serpentine Sanat Galerisi bahçesinde büyük kayalar üstüne oturtulmuş pavyonun tasarımı mimarın daha önceki bir çalışmalarından doğmuş. Kağıt hamur ile modellenmiş pavyon bu karakterini Oscar Wilde’nin bir hikayesinden ve imarın önceki çalışması ”Bencil bir Devin Kalesi”nden; büyük kayalarla desteklenen strüktürünü de kendi projesi olan Restaurant Mestizo’nun büyük taşlarla desteklenen yapısından almış.
Serpentine Pavyonu kapsamındaki diğer tüm projeler gibi, 2014 Serpentine Pavyonu da içinde bir kafe ve etkinlik alanı barındırıyor. Esnek olarak tasarlanmış pavyonda amaç ziyaretçileri bu yapıyı deneyimlemeye çekecek özellikler yaratmak. Radić’in işlerini incelediğimizde çeşitli projelerinde bu karakteri yansıtacak ve pavyonu yaratırken yaklaşımını anlatacak çevreye, sosyal etkenlere duyarlılığı, tasarımda sınırları etrafında özgürce dolaşması, mimarın farklı istek ve ortamlara farklı cevaplar verebilmesini sağlıyor.
Pavyon tasarımında da bu mimari dili oldukça yardım ediyor Smiljan Radić’e. ‘’Projelerim finalde garip formlar alabiliyor; fakat her zaman ilk başlangıç noktam materyaller, onların tektoniği ve bunun belirli şekillerde nasıl çalıştığıyla ilgili oluyor. ‘’ diyor Radić tasarım yaklaşımı için, 2014 Serpentine Pavyonu’na da işaret ederek.
2014 Serpentine Pavyonu için Smiljan Radić;
Pavyonun alışılmadık formu ve duygusal karakteri ziyaretçinin üstünde güçlü bir etkiye sahip, özellikle klasik mimari örneği Serpentine Sanat Galerisi’nin yanında konumlanmışken. Dışarıdan ziyaretçiler, büyük taş ayaklar üstünde çember şeklinde kırılgan bir kabuk görüyor. Alanın peyzajının doğal bir ögesi gibi gözüken bu taşlar, destek olarak kullanılıyor; pavyona hem fiziksel bir ağırlık veriyor hem de kırılganlık ve hafiflikle tamamlanmış dış bir strüktür. [1]
Beyaz kabuk, yarı saydam ve fiberglastan yapılıyor. Bu kabuk, zemin katta boş bir alan ile düzenlenmiş; tüm hacim yüzüyormuş hissi veriyor. Yapının kapalı ve açık hacimleri, pavyonu çevreleyen Kensington Bahçeleri ve pavyonun içi arasındaki ilişkiyi keşfe çıkarıyor. Döşeme, gri ahşap kaplama deck, bir iç mekandan çok teras algısı yaratıyor. Akşamları bu beyaz kabuk, kendi yarı saydamlığı ve hafif kehribar renginde aydınlatmasıyla, geçenlerin dikkatini çekmeyi amaçlıyor tıpkı lambaların etrafına toplanan güveler gibi.’’ [1]
Kaynaklar:
- “Chilean architect Smiljan Radić designed the fourteenth Serpentine Pavilion, a semi-translucent, cylindrical structure that resembled a shell.” Serpentine Galleries.
2015 Serpentine Pavyonu / Selgas Cano - Arkitektuel
22 Eylül
[…] pavyonu 2014 yılında Şilili Smiljan Radic tarafından tasarlanmış beyaz uzay yumurtasını (2014 Serpentine Pavyonu) hatırlatıyor organikliğiyle. İki tasarım da Serpentine Pavyonları için anti-mimari bir […]