Serpentine Pavyonu (Serpentine Pavilion), Londra’daki Hyde Park, Kensington Gardens içinde Serpentine Sanat Galerisi (Serpentine Galleries) için her sene yapılan pavyonları kapsıyor. 2015 yılında bu pavyon SelgasCano tarafından tasarlanmış. Renki hali, organik formu ile Londra’nın ortasında devasa bir hayali koza olarak anılan 2015 Serpentine Pavyonu, dolambaçlı koridorları oluşturan yapısıyla Instagram cenneti olan bir tünel olarak tasarlanmış.
SelgasCano ekibi son zamanlarda da 2015 Serpentine Pavyonu dışında yaptığı oganik pavyon tasarımlarıyla gündemde bir ekip. Brüj’de yaptıkları yeni pavyonun tasarladıkları Serpentine pavyonuna bir tür referans olduğunu belirtiyor ekip. İspanyol mimar Jose Selgas ve partneri Lucia Cano bu renkli tasarım için en önemli şeyin beyaz bir renk olduğunu söylüyor: “Beyaz yer, pavyon için bir tuval; tüm renklerin güneş çıktığında üstünde dans edebileceği bir tuval.”.
2015 Serpentine Pavyonu, Kensington Gardens ortasında parlayan bir nesne. Pavyonun tünelleri yalnızca güneş ışığıyla değil hem akşam aydınlatması hem de kullanılan malzeme ile renklerin göze çarpıcılığıyla tünellerinin parlaklığını yansıtıyor bulunduğu yerde. Pavyon, ETFE plastiği denilen bir malzemenin birkaç katman halinde dalgalı bir çelik kafesin etrafına sarılmasıyla oluşturulmuş.
Etfe (EthylenTetraFluoroEthylen) fluoro polimer özellikli bir malzeme. Aslen uçak sanayi için geliştirilmiş, ışık geçirgenliği ve hafifliğinden dolayı günümüz mimarisinde de kullanılan bir ürün haline gelmiş zamanla.
Pavyonun kıvrımlı ilerleyen strüktürü, bir merkezi nokta yaratıp, çimlerle kaplı alanda, dört kola ayrılıyor. Bu özelliğiyle bazı noktalarda SelgasCano ekibinin tasarımı, yarılmış fakat daha sonra plastik bandajlarla tekrar bir araya getirilmiş bir kozayı andırıyor; tıpkı içeriden çıkan bir tırtılın dışarı çıkmak için kendine açtığı delikleri kapamak gibi. Başka noktalarda ise pavyon, renkli ve parlayan yapısıyla uzayda sizi ve paralel bir evrene çekmeyi bekleyen bir solucan deliği gibi. Rengarenk ışıyan pavyon içeriden gergin membranlarıyla oldukça farklı bir mekan deneyimi sunuyor kullanıcılarına.
Serpentine Pavyonlarının 15. yılında kuratörler bir çeşit parti pavyonu istemiş bu özel yıl için. Bu nedenle SelgasCano ekibi seçilmiş. Ekip, ucuz malzemelerle oynayan, farklı malzemeleri bir araya geitirip bir çeşit malzeme brikolajı yaratmasıyla nedeniyle dikkat çekiyor.
Bu nedenle kuratörlerin 2015 pavyonu için isteğini yerine getirecek bir ekip olarak düşünülmüş. Pavyon tasarlanmadan önce de ekip burayı önceden kalma parti balonları ve manşetleriyle bile parkta şenlikli bir karmaşa yaratabileceklerini ifade etmiş kuratörlere.
Mimarlar 2015 Serpentine Pavyonu’nun Londra’nın kaosu zar zor kontrol edilebilen metrosundan esinlendiğini dile getiriyor. Tüplerin labirent hissi yaratan bir etkisi var. Bu dolambaçlı tünellerde ziyaretçiler birden çok katmanlı plastiğin içinde bir döngüye giriyor; hangi geçitlerin birbirine nasıl bağlandığını anlayabilmek üzere. Böylece pavyon, insan ile yaşayan bir tasarım haline geliyor. Gölgelerin ve içinde gezinen kullanıcıların yansımalarının etrafta dolaştığı bir çeşit gölge dansı mekanı yaratıyor. Geceleri ise parkın ortasında parlayan fantastik bir cismini, renkli bir sabun köpüğü ilüzyonunu andırıyor.
Selgas’ın dediği gibi pavyon bitmemiş bir proje, “zoru deneyen ve materyallerin sınırlarını zorlayan bir süreç”. İşlenmiş ve son hali Hyde Park’a yerleştirilmiş bir üründen çok gelişigüzel koyulmuş hissi veren bir nesne: detayları ve birleşim noktaları ile.
Tasarımda rol oynayan bir başka nokta da içeride çekilecek fotoğrafların yaratacağı kompozisyonun düşülmüş olmasıymış. Bu nedenle çeşitli kaynaklarda Instagram kullanıcıları için cennet olarak anılıyor 2015 Serpentine Pavyonu.
SelgasCano ekibinin pavyonu 2014 yılında Şilili Smiljan Radic tarafından tasarlanmış beyaz uzay yumurtasını (2014 Serpentine Pavyonu) hatırlatıyor organikliğiyle. İki tasarım da Serpentine Pavyonları için anti-mimari bir yaklaşım geliştirdi; kendinden önce gelen anıtsal mekan yaratan pavyonların aksine bir manifesto yaratıyor. Bilinçli olarak birçok ünlü mimarın pavyonunun gittiği yönün aksine yönelen tasarımlar, Serpentine pavyonlarının en dikkat çeken örneklerinden şüphesiz.
Kaynak: Wainwright, Oliver. “Serpentine pavilion 2015: a rainbow wormhole ready to suck you into another dimension”. 22 Haziran 2015. The Guardian. <https://www.theguardian.com/artanddesign/2015/jun/22/serpentine-pavilion-2015-a-rainbow-wormhole-ready-to-suck-you-into-another-dimension>
NO COMMENT