Antwerp Liman Evi, Belçika’nın en önemli liman biri olan Antwerp’te Zaha Hadid Mimarlık Ofisi tarafından 2016 yılında tamamlandı. Proje alanında zaten var olan, eski ve terk edilmiş bir İtfaiye binasının restore edilmesi ve mevcut binaya yeni bir eklenti tasarlanması üzerine kurulu olan proje, Antwerp şehrinin liman işleri ile uğraşılan ofislerini tek çatı altında toplamayı amaçlamıştır.
Avrupa’nın en büyük ikinci liman şehri olan Antwerp limanı, toplam 12 kilometre boyunca Avrupa’nın konteyner trafiğinin %26’sına ev sahipliği yapmaktadır. Direkt ve dolaylı olarak toplam 150,000 iş imkanı oluşturan Antwerp Limanı, şehrin kuşkusuz en önemli unsurlarından biridir. Bu nedenle, tüm liman çalışanlarının tek bir ofis binası altında toplanması ve Antwerp için bir liman işleri merkezi yaratılması şehir adına çok önemli bir harekettir.
Şehre yeni inşa edilen İtfaiye İstasyonu ile birlikte, Meksika Adası İtfaiye İstasyonu’nun işlevsiz hale gelmesi sonucunda kullanılmayan İtfaiye binası, tasarımın bir parçası olarak projeye entegre edilmiştir. Zaha Hadid, tarihi ve saha analizi yaparak ve mevcut binanın konumunu inceleyerek bir tasarım üreterek, Belçika Hükümeti tarafından başlatılan yarışmayı kazanmayı başarmıştır.
Antwerp Limanı başkanı Marc van Peel, yarışmanın en önemli kriterlerinden bir tanesinin mevcut itfaiye istasyonunun korunması ve minimum müdahale ile yeni projenin tasarlanması olduğunu belirtmiştir. Zaha Hadid’in tasarımı, modern mimarisi ile birlikte bu kriteri uygulamayı başarmıştır. Mevcut itfaiye binasının ‘tepesinde’ konuşlanan yeni yapı, itfaiye istasyonunun avlusundan çıkan beton taşıyıcı ayaklar sayesinde ayakta durmaktadır ve tarihi binaya tek müdahalesi bu yöndedir.
Proje alanının ve şehrin analizleri sonucunda, kuzey-güney doğrultusunun limanı şehir merkezi ile bağlayan doğrultu olduğu görülmüş ve yeni yapı bu doğrultu üzerinde tasarlanmıştır. Buna ek olarak, proje alanının dört tarafı da sular ile çevrili olduğundan, yapının dört cephesinin de eşit önemde olduğuna karar verilmiştir. Bu nedenle yapının cepheleri arasında hiyerarşik bir ilişki kurulmamıştır.
Mevcut tarihi istasyona minimum müdahale amacıyla, istasyonun herhangi bir cephesini kapatmamak amacıyla yeni yapı istasyon binasının üstünde hacimleşmiştir. İtfaiye istasyonunun orijinal tasarımda bulunan fakat inşa edilmeyen kulesi de bu yeni yapı ile temsil edilmiş oldu. Bu sayede tarihi yapının üzerinde ‘uçan’ bir bina tasarlandı.
Üçgen biçimli kristal yüzeyler kullanılarak üretilen yapının cam cephesi, yapının etrafını saran suları, dalgaları ve gökyüzünü yansıtması amacıyla pürüzsüz ve parlak tasarlanmıştır. Bu cepheyi oluşturan üçgen cam elemanlardan çoğu transparan olsa da bazıları güneş ışığını kontrol edebilmek için opak olarak tasarlanmıştır.
Işığı içeri alma özelliklerinin yanı sıra, tüm binayı saran cepheyi oluşturan üç boyutlu cam elemanlar aynı zamanda strüktürel olarak da bina boyunca farklılık göstermektedir. Güney cephesinde daha 2 boyutlu ve düz olarak tasarlanan bu elemanlar, kuzeye doğru ilerledikçe daha 3 boyutlu ve hareketli bir hal almıştır.
İtfaiye istasyonunun avlusu ise, cam bir çatı ile kapatılarak Liman Evi’nin resepsiyonuna dönüştürülmüştür. Tarihi yapının içerisindeki kütüphaneye ve okuma odalarına erişimin de bu avlu üzerinden gerçekleşmesi sağlanmıştır. Tarihi yapının üst katlarına ise, restoran, toplantı odaları ve konferans salonu gibi işlevler kazandırılmıştır.
Liman Evi’nin gerektirdiği çalışma mekanlarının bir kısmını var olan tarihi istasyon içerisinde çözen Zaha Hadid, yeni yapının plan düzlemini daha serbest tutarak, ofis ve çalışma alanlarını bu serbest plan düzleminin içerisine yerleştirmiştir.
Modern ve göz alıcı mimarisinin yanı sıra, Antwerp Liman Evi sürdürülebilir çözümleri ile de öne çıkmaktadır. Mevcut yapıda ‘soğutulmuş kirişler’, yeni tasarımda ise ‘soğutulmuş tavan’ teknolojisi kullanılarak, yapının ısısının minimum enerji harcanarak kontrol altına alınması sağlanmıştır. Binanın cephe tasarımı sayesinde içeri alınan optimum güneş ışığı, minimum yapay ışık kullanılmasını sağlamıştır.
NO COMMENT