Barragan Evi (Casa Barragan), renk, ışık, gölge, form ve dokuya vurgu yapan mimari tarzıyla dünya çapında tanınmış Luis Barragan (Pritzker 1980) imzalı yapı. Ev, Barragan’ın mimari anlayışının kendine has özelliklerinin tümünü yansıtan, mimarlık tarihi açısından oldukça önemli bir yapı. Meksiko, Cuerámaro’da Luis Barragan’ın kendi yaşayacağı yer olarak tasarlanmış olan ev, 1948 yılında tamamlanmış.
Dıştan sert görünümüyle içine dair hiçbir ipucu vermeyen Barragan Evi’nin tasarımında öne çıkan yaklaşımlar düz yüzeylerin, doğal ve yapay ışığın kullanımı. Evde bu amaçla kurgulanmış tavan pencereleri ve pencereler gün boyu görsel olarak ışığın takip edilebilmesini sağlamayı amaçlamış. Mimara göre açıklıkların asıl amacı, doğal ışığın evin içine dolması ve doğa manzaralarının gözlemlenebilmesi. Bu doğrultuda evin arkadaki bahçesine açılan yüzeyi, arka bahçe ve evin zemin katı arasında güçlü bir fiziksel ve görsel ilişki kurmayı hedefliyor.
Eve girdiğinde kullanıcı karanlık bir koridordan ilerletiliyor. Buranın sonunda kullanıcıyı pembe bir duvar karşılıyor; Barragan’ın özgün stiliyle ilk karşılaşma. Odanın tek amacı telefon bulunduran kısım olması. Yine de karakteristik olarak dekore edilmiş ve aydınlatılmış Barragan tarafından.
Buradan Barragan Evi’nin ana odası olan kısıma geçiliyor. Dikkat çeken öge, bu büyük odayı ikiye ayıran yarım duvar. Mekanın aydınlığının iki alana da yayılmasına katkı sağlayan bir yaklaşım. Barragan, çatıda ahşap kullandığı ahşap kirişlerle de pencereleri vurguluyormuş bu mekanda.
Barragan Evi’nin dikkat çekici özelliklerinden biri de yapıda özel ve görünür mekanların oyunsal kurguları. Evin hem arka hem de ön bölümünde gözlemlenebiliyor. Önden bakıldığında yüksek pencereler kullanıldığını görüyoruz. Bunlar ışığı içeri alması fakat bir yandan mekanın gizliliğini koruması için kullanılmış. Evin arka tarafı da kamusal alan olan caddeye karşı konumlanmış özel alana açılıyor. Barragan da evin açıklıklarını buna göre manipüle ediyor tüm yapı boyunca.
Luis Barragan kendi yaşayacağı Barragan Evi’ni birok hayvan motifi ve haç ile doldurmuş. Mimarın geldiği kültürü yansıtan bu yaklaşımı, Meksika kültürüne bir gönderme. Aynı zamanda canlı ve farklı renklerin kullanımı ve bu objelerle mekanı bir çeşit ruhani alan haline getiriyor Barragan.
Meksika kültürünün yansıması olarak da koyu pembe, sarı, lila renklerini seçilmiş Luis Barragan tarafından. Barragan Evi’ndeki her türlü detay ve yaklaşımı da düşünerek tasarlanmış minimalist yaklaşımının bir sonucu olarak; renkleri de bunu kullanıcıya gösteren öge olarak kullanmış.
Dilinde sadeliğe inanan Barragan’ın eseri evde renkler ve basit tasarım evin her hacminde ve noktasında görünür halde. Barragan mimari de bir çeşit şiirselliği keşfetmeyi amaçlayan bir mimar, standartların ve geleneksel tasarımların çizgilerinin dışına çıkmayı ve kendini mimar olarak ayıracak özgün bir tarz yakalamayı hedefliyor. Mimarın elde etmeye çalıştığı mekanlar, deneyimlerinden, hayallerinden ve anılarındna doğan alanlar. Bunları ilerideki birçok nesil ve kültürle fiziksel olarak yarattığı mekanlarında paylaşmayı ilke edinmiş.
1980 yılında eşsiz tarzıyla Pritzker’e layık görülmüş Luis Barragan, 1988’de hayatını kaybetmiş. Bu tarihten sonra Barragan Evi de kamuya açık bir müze haline getirilmiş. 2004’te de ev UNESCO’nun Dünya Mirası (World Heritage) listesindeki yerini almış.
Kaynak: Megan Sveiven. “AD Classics: Casa Barragan / Luis Barragan” 10 Ocak 2011. ArchDaily. Accessed 11 Şubat 2018. <https://www.archdaily.com/102599/ad-classics-casa-barragan-luis-barragan/>
NO COMMENT