Heatherwick Studio tarafından tasarlanan pavyon tasarımı, Çin’in Şanghay şehrinde düzenlenen Expo 2010 fuarında Birleşik Krallık’ı temsil etmeye hak kazanmıştır. Birleşik Krallık Pavyonu’nun en göz alıcı 5 pavyon tasarımı arasına girmesi amacıyla yola çıkan mimarlık ofisi, bir futbol sahası büyüklüğündeki alana küçük bir bütçe ile oldukça dikkat çekici ve sıra dışı bir pavyon inşa etmeyi başarmıştır.
Heatherwick Studio, pavyonun dikkat çekici olabilmesi için belli tasarım kriterleri belirlemiştir. Bunlardan en önemlisi, tasarımın dış görünümünün içerisinde neler olup bittiğini yansıtmasıdır. Günümüz teknoloji çağında, bu eserin milyonlarca kişi tarafından internet üzerinden gözlemleneceğini bilen Heatherwick Studio, bu yüzden sade ve anlaşılır bir tasarım ile yapının dış görünümüne önem vermiştir.
Londra ve İngiltere’nin klasikleşmiş sembollerini (kırmızı telefon kutusu, Londra’nın sisli havası, melon şapka gibi) kullanmadan, nostaljiklikten ziyade çağdaş Birleşik Krallık konsepti üretilmeye çalışılmıştır. Expo’nun “iyi şehir, iyi yaşam” temasını da göz önünde bulundurarak, doğa ve insan arasındaki ilişki incelenmiş ve bitkilerin insan yaşamı, sosyal değişiklikler ve ekonomik başarı üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Birleşik Krallık Pavyonu için ayrılan bütçe, tasarımın verilen alanine tamamını doldurmasına yetmeyeceği için, ölçek olarak stratejik bir yol izlenmiş ve alanın beşte birini kaplayan merkezi bir ‘odak objesi’ tasarlanmıştır. Alanın tamamına kamusal bir kimlik kazandırarak, bu merkezi hacmi oluşturulan kamusal alanın bir parçası haline getirmek planlanmıştır.
Yapının tasarım aşamasındaki en önemli kararlarından biri ise, pavyonun form göz önünde bulundurularak değil, doku göz önünde bulundurularak tasarlanmasıdır. Böylece, bu üretilen doku yeteri kadar büyütüldüğünde yapının formunu oluşturmaktadır.
Üretilen bu doku modeli, pavyonun doğa teması ile uyumlu olmasını sağlamıştır. Bu sayede pavyonun yüzeyinden çıkan her bir parça tohumların saklanabileceği bir depo alanı olarak kullanılabilmektedir. Böylece, toplam 15 metre genişliğinde ve 10 metre yüksekliğinde bir tohum deposu üretilmiştir. Hacmin içerisinden dışarı doğru yayılan 7.5 metre uzunluğundaki akrilik çubuklar, uçlarındaki cam fanuslarda toplam 250,000 farklı tohumu saklamaktadır.
Birleşik Krallık Pavyonu’nun içinde ise kıvrımlı, dalgalı bir hacim oluşturulmuştur. İçerisi, güneş ışığı ile aydınlanabilmektedir. Geceleri ise hem pavyonun içi hem de dış cephesi, çubukların içerisindeki ışık kaynakları ile aydınlanmaktadır.
Expo 2010 Fuarı boyunca toplam 8 milyon kişinin ziyaret ettiği Birleşik Krallık Pavyonu, fuarın sonunda en iyi pavyon tasarımı seçilerek altın madalyaya layık görülmüştür.
NO COMMENT