Münih’te bulunan Brandhorst Müzesi, Sauerbruch Hutton tarafından 2002 yılında tasarlanmış bir modern sanat müzesi. Çoğunlukla resimlerden oluşan 20. yüzyıl sonu ve modern sanat eserlerini bulunduran Brandhorst Müzesi, şehrin en önemli sanat merkezlerinden bir tanesi. Türkenstrasse (Türk Caddesi) üzerinde bulunan müze, Alte Pinakothek, Neue Pinakothek ve Pinakothek der Moderne gibi sanat müzelerine komşu. Bu bölge, 19. yüzyılın başlarında Bavyera kralları I. Maximillian ve I. Ludwig tarafından planlanmış, fakat II. Dünya Savaşı sırasında aldığı ağır zararlar sonucunda yeniden inşa edilmiş.
Brandhorst Müzesi, üç kütlenin bir araya gelmesi ile oluşuyor. Bu üç kütle, farklı renk ve tonlar ile birbirlerinden ayrılmış durumda. Binanın güney kısmında yer alan kütle, yapının geri kalanına kıyasla daha uzun. Bu kütle, müzeler bölgesinin en güneydoğu ucunda yer alıyor. Müzenin yüksekliğinin güneydoğu kısmında yükselmesiyle, yapı caddenin karşısındaki Sep Ruf’un savaş sonrası tasarladığı apartman blokları ile aynı yüksekliğe çıkarılmış. Yeni tasarımın cephesi, eski müze binasına göre 8 metre içeri çekilmiş ve bu alan bir dizi ağaç ile yeşillendirilmiş.
Müze girişinin Türkenstrasse ve Theresienstrasse’nin kesişim noktasına yerleştirilmesi ile Pinakothek der Moderne’nin güney girişi ile bir simetri yakalanmış. Böylece müzeler bölgesi ve çevre mahalle arasında bir bağ kurulmuş.
Brandhorst Müzesi’nin tartışmasız en dikkat çekici özelliği cephe tasarımı. Yapının tüm cephesi 23 farklı renkteki seramik çubuğun sekizli gruplar halinde bir araya gelmesi ile oluşuyor. Bu renkli seramik kabuğun arkasında ise katlanmış alüminyum ikinci bir katman var. Böylece, binaya uzaktan bakıldığında seramik çubuklar tek bir düzlem oluşturuyor gibi gözüküyor. Yakından düz olarak bakıldığında da çubukların arkasındaki alüminyum katman görülebiliyor. Bu dikkat çekici cephe tasarımı ile Sauerbruch Hutton malzemenin ve yapının farklı varyasyonlarını deneyimlemiş.
Cephedeki seramik çubuklar Sauerbruch Hutton tarafından çizilmiş ve NBK Ceramic tarafından üretilmiş. Bu cephe örtüsü, müzenin alüminyum kabuğunu saran renkli ve dinamik bir örtü görevi görüyor. Müzeye vuran güneş ışığının gün boyunca değişmesi sonucunda çubukların cephe üzerine düşürdüğü gölge sürekli değişiyor ve müzenin cephesi dinamizm kazanıyor.
Brandhorst Müzesi’nin içi, birbirine geniş bir merdiven ile bağlanmış üç kattan oluşuyor. En alt katta gün ışığıyla aydınlatılan bir avlu ve çevresine yerleşmiş galeri alanları var. Görsel medya ve grafik tasarım eserleri bu katta sergileniyor. Zemin katta 7 sergi alanı bulunuyor. Bu kattaki sergi alanları bir takım yansıtıcı yüzeylerin içeriye güneş ışığını taşıması ile aydınlanıyor. En geniş alana sahip olan üçüncü kattaki galeri alanları ise çatıda bulunan sürekli açıklıklar ile aydınlanıyor. Böylece, müze içindeki farklı sergi alanları farklı prensipler ile aydınlatılıyor ve bu mekanların karakterleri aydınlatılma prensipleri ile birbirinden ayrılmış.
NO COMMENT