İtalyan mimarlar Carlo Ratti ve Italo Rota koronavirüsle savaşan hastanelere eknebilecek yoğun bakım kapsülleri tasarladı. Ratti ve Rota konteynırlardan oluşturdukları kapsülleri, tüm dünyayı etkisi altına alan salgından etkilenen binlerce hastaya yetmeyen hastane kapasitelerine katkı sağlıyor. Conneted Units for Respiratory Ailments (Solunum Hastalıkları Birimleri), kısacası CURA (aynı zamanda “cure” yani “tedavi anlamına gelen sözcüğün de latincesi), salgını çok ağır geçiren ve sağlık sistemi çökerten sayıda çok hastaya sahip olan İtalya’nın yoğun bakım kapasitesini arttırmayı hedefliyor.
CURA’yı tasarlayan ekip: “Tasarımımızda amaç, bu modüllerin dünyanın dört bir yanındaki şehirlere hızlı bir şekilde ulaştırılabilmesi ve oradaki hastanelerin yoğun bakım ünitesi eksikliğine, ve dolayısıyla hastalığın yayılmasına, hızlı bir şekilde yanıt verebilmesi.” Ekibin tasarladığı ilk prototip, geçtiğimiz hafta Milano’da bir hastanede inşa edilmeye başlanmış -Milano, İtalya’da en çok koronavirüs vakasının görüldüğü şehirlerden biri. Carlo Ratti Associati stüdyosu, Italo Rota ve mühendislik ekibi Jacobs ile dijital tasarım ekibi Squint/Opera işbirliğiyle tasarlanan CURA, bu modül ile başlayıp tüm dünya çevresindeki hastanelere bu modüller ile destek verebilecek bir girişime haline gelmiş.
CURA, temelde hızlı bir şekilde yerleştirilebilecek geçici bir strüktür. Bu anlamda ekip mantık olarak CURA’yı geleneksel hastane çadırlarına benzetiyor. Bu bağlamda CURA’nın en büyük farkı, yüksek virüsün yayılmasını önlemek için yüksek seviyede biyo-muhafaza sağlayacak şekilde tasarlanmış olması. CURA ekibi modül taarımı için ”Üniteler bir hastane çadırı kadar hızlı monte edilebilir, ancak negatif basınçlı biyo-muhafaza sayesinde bir izolasyon koğuşu kadar güvenli olabilir.” diyor. Yeniden kullanılan 6.1 metre uzunluğundaki nakliye konteynırlarının içine inşa edilen ünitelerde, negatif basınç oluşturan bir havalandırma sistemi bulunuyor. Kontamine havanın kaçmasını önlemek için hastanelerde ve laboratuvarlarda kullanılan bu yaygın teknikle CURA, Airborne Infection Isolation Rooms (Havadaki Enfeksiyonu Yalıtan Odalar), kısacası AIIR’ın standartlarına uyacak şekilde tasarlanmış.
Biyo-kontrollü her bir ünite, iki koronavirüs Covid-19 yoğun bakım hastasını desteklemek için gereken tüm tıbbi ekipmanı içerecek şekilde kurgulanmış. Bu birimlerinde her biri tek bir birim olarak çalışabilir veya daha büyük, daha çok yataklı kurulumlar oluşturmak için çeşitli yapılandırmalarla bir yapının, bir hastanenin parçası olacak şekilde yapıya bağlanabilir. Tasarımcılar CURA kapsüllerinin mevcut hastanelerin yanına, örneğin otopark gibi alanlara yerleştirilerek yoğun bakım kapasitesinin artırılmasını veya birden çok kapsülün birleşmesiyle saha hastaneleri olarak kullanılmasını öngörüyor.
CURA ekibi tasarımlarının ana fikrini ”Son haftalarda, Çin’den İtalya, İspanya, İngiltere ve ABD’ye Covid-19’dan en fazla etkilenen ülkelerdeki hastaneler, yoğun solunum yolu hastalıkları olan hasta sayısının artması nedeniyle yoğun bakım kapasitelerini arttırmaya uğraşıyor…Bu salgının evrimi ne olursa olsun, önümüzdeki birkaç ay içinde uluslararası alanda daha fazla yoğun bakım ünitesine ihtiyaç duyulacağı kesin.” şeklinde açıklıyor. CURA da tam bu nokta için devreye girecek bir sağlık modülü kurguluyor.
Ekip, mevcut koronavirüs pandemisine ve bu pandeminin dünyadaki ülkelerde yoğun bakım ünitelerine getirdiği büyük yüke yanıt olarak CURA’yı yaratıyor. Dünya çapında günde 300.000’den fazla insana yayılan koronavirüse karşı CURA, saha hastanelerinin tasarımında mevcut çözümlerin verimliliğini artırmayı ve bu çözümleri mevcut pandemiye uyarlama hedefinde.
NO COMMENT