READING

Daha İyi Modeller Yapmanızı Sağlayacak 8 SketchUp ...

Daha İyi Modeller Yapmanızı Sağlayacak 8 SketchUp Taktiği

SketchUp, 3 boyutlu modelleme programları arasında en basit arayüze sahip, kullanımı en kolay programların başında geliyor. Bu nedenle, çoğu mimar ve mimarlık ofisi, tasarımlarını bilgisayar ortamında modellerken Sketchup’ı tercih ediyor.

Revit, Rhino, AutoCAD, 3D Max gibi programların aksine daha basit komutlar ile kütlelerin üretilebildiği SketchUp’ı öğrenmek, bu nedenle diğer 3D modelleme programlarına göre biraz daha kolay. Fakat yine de, programı sıkça kullanan insanların bile bilmediği birkaç püf noktası mevcut. Siz de aşağıdaki SketchUp taktiklerine göz atarak programı çok daha verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. SketchUp’ı daha iyi öğrenemek için bu küçük detaylar çok işinize yarayacak!



1. 3D Warehouse Gallery

©Fabian Dejtiar, Sketchup

SketchUp, içinde bulundurduğu 3D Warehouse Gallery, başka kullanıcılar tarafından üretilmiş ve sisteme yüklenmiş modellerin bir deposu. Burada onlarca kişi tarafından modellenmiş pek çok yapı elemanını bulabilirsiniz. Bir cam detayından, odanın içindeki tefrişe kadar pek çok modeli hazır şekilde buradan indirmeniz ve modelinize yerleştirmeniz mümkün

2. Gerçek lokasyon eklemek

©Fabian Dejtiar, Sketchup

Mimari modelinizi, SketchUp üzerinden proje alanına yerleştirebilirsiniz.

window>model information>geolocation>add location / define location manually adımlarını izleyerek, modelinizin üzerinde bulunacağı proje alanını seçip, projenize gerçek yeri üzerinde devam edebilirsiniz.

3. Extension Warehouse

©Fabian Dejtiar, Sketchup

SketchUp için geliştirilmiş pek çok farklı eklenti (plugin) bulunmaktadır. Bu eklentilere Extension Warehouse üzerinden ulaşabilirsiniz. Programda bulunmayan pek çok yardımcı özelliği bulabileceğiniz eklentileri kullanarak modelinizi çok daha detaylı ve gerçeğe uygun hale getirebilirsiniz.



4. Araç çubuğunu kaydetmek

©Fabian Dejtiar, Sketchup

Tasarım programlarını kullanan pek çok kişi, klavye üzerinde bir tuşa bastıklarında veya bir anda kullandıkları araç çubuğu(toolbar) üzerindeki bazı komutların yok olduğuna şahit olmuşlardır. Kullanmaya alıştığınız bir toolbar hazırlamak oldukça zahmetli bir iş. Bu nedenle, araç çubuğunu kaydederek, yanlışlıkla herhangi bir komutun silinmesine ve alıştığınız düzenin bozulmasına engel olmuş olursunuz.

5. Gruplamak

©Fabian Dejtiar, Sketchup

Çok basit bir taktik olarak gözükse de, SketchUp’ta grup komutunu kullanmak oldukça önemli. Özellikle detaylı modeller üzerinde çalışırken grup komutunu kullanmamak, modelin parçalarını seçerken çok büyük zaman kaybı yaşanmasına neden olabilir. Ayrıca SketchUp, oluşturulan yüzeyler ile bu yüzeylere değen çizgileri birleştirdiği için, bu yüzeyleri gruplamamak ileride daha büyük sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle, her yüzey oluşturduktan sonra sağ tıklayıp yüzeyi grup yapmak çok pratik bir çözüm olacaktır.

6. Katman(Layer) Kullanımı

©Fabian Dejtiar, Sketchup

Tasarım programlarının en önemli özelliklerinden biri de katmanlardır. Modelin parçalarını daha kolay değiştirebilmek ve modeli daha kolay yönetebilmek için katman kullanmak her zaman iyidir. Fakat fazla katman kullanımı da problemlere yol açabilmektedir. Bu nedenle, gereğinden fazla katman kullanmaktan kaçınmalısınız.



7. Klavye kısayolları

©Fabian Dejtiar, Sketchup

Bazı komutlara klavye üzerindeki bazı kısayollar ile ulaşılabilir. SketchUp’ın sunduğu mevcut kısayolları yukarıdaki görselde bulabilirsiniz. Bu kısayolları değiştirmek için de window>preferences>shortcuts adımlarını takip edebilirsiniz.

8. Görsel efektler

©Fabian Dejtiar, Sketchup

SketchUp, daha sanatsal modeller üretilmesine de imkan sağlamak için, belli görsel stilleri içinde bulundurur. Teknik, düz çizgilerle oluşturulan bir 3D model yerine daha artistik, eskiz çizimi gibi gözüken modeller üretebilirsiniz.

 


  1. […] 6. Daha İyi Modeller Yapmanızı Sağlayacak 8 SketchUp Taktiği … […]