Dessau Bauhaus, mimarlık, sanat, endüstriyel tasarım, grafik tasarım ve iç mimarinin kesişiminde ortaya çıkan yeni bir tasarım anlayışında, Walter Gropius tarafından tasarlanan bir yapı. Mimarlığı sonsuza kadar etkileyecek bir yapı olması ümidiyle tasarlanmış Dessau Bauhaus.
Önce Weimer’da bulunan Bauhaus tasarım okulunun politik nedenlerle Dessau’ya taşınmasıyla ortaya çıkmış. Gropius, mimari prensiplerini yansıtacak bir yapı tasarlama umuduyla başlamış. Gropius’un o zamana göre daha futuristik olan tarzını ortaya koyan Dessau Bauhaus, neoklasik tarzın da izlerini barındırıyor.
Bir tasarım okulu olarak içinde eğitim-öğretim hacimler, öğrenci ve çalışanlar için konut alanları, oditoyum ve ofis alanları barındırıyor. Plan bir rüzgar gülü şeklinde yerleştirilmiş kütleler, arazi ölçeğinde bakıldığında Dessau bölgesinin çevresinde üretilen uçak pervanelerine referans veriyor.
Üç kanattan oluşan Bauhaus Dessau, köprülerle birbirine bağlanmış. İki katlı köprü kısımlarında atölye ve okul fonksiyonları bulunuyor. Alt katlarda ise ofisler var. Konut ve okul alanları ise bu üç kanattan biri ile bağlanmış. Bunun sebebi her yerden yemekhane ve toplantı salonuna erişimin kolaylaştırılmak istenmesi. Okul kanadı, sınıf, yönetim, personel odaları, kütüphane, fizik laboratuarı, maket atölyeleri ve depo bulunduruyor. Bunlar, iki normal kat ve bir yükseltilmiş zemin katta çözülmüş.
Mimarlık ve genel tasarım öğrencilerine yönelik kompleks olması nedeniyle Gropius, tasarımda strüktürel ve teknolojik yenilikleri de katmayı hedeflemiş. Bunlardan bazıları; cam, betonarme ve tuğla kullanımında yenilikler, mantar çatı ve üstünde yürünebilen asfalt karolu çatı kullanımı.
Dessau Bauhaus bina yapım aşamasına bünyesindeki öğrencileri de dahil ediyor; iç tasarımda duvar boyama atölyesi, aydınlatma metal atölyesi, bina yazıları ise basımevi tarafından yapılmış. Böylelikle, bu tasarımıyla Gropius, mimarideki total work anlayışını yansıtmış.
Total Work: Gropius’un tasarımda var olan disiplinlerin birlikte ve koordine bir şekilde çalıştığı, Bauhaus öğrencilerinin sürece dahil olduğu tasarım anlayışı.
Yapı, büyük ölçüde camla kaplı. Özellikle atölye kısımlarında bulunan devasa pencerelerle, şeffaflığı, yeni mimarlığın mekanik ve dışarıya açık karakterini vurguluyor. Binanın taşıyıcıları ise bunu sağlamak amacıyla cephenin gerisine çekilmiş.
NO COMMENT