FTP Üniversitesi Yönetim Binası (FPT University Administrative Building), Hanoi’deki üniversiteyi çevreye duyarlı ve dünya çapında rekabetçi bir okula dönüştürmek için daha büyük bir masterplanın ilk aşaması. FPT Üniversitesi, Bilgi-İşlem (IT) ile ilgili dersler sunduğundan, kampüs fiziksel ve sanal çevre arasında sağlıklı bir denge sağlamak için doğa ile kullanıcı ilişkisini gözeterek tasarlanıyor. Yapı, büyümekte olan üniversitenin ilk aşamasını oluşturduğu için de geleceğin değişen programatik gereksinimlerini karşılayabilecek veya bunlara uygun uyarlanabilecek şekilde tasarlanmış.
Üniversite, Vietnam’ın sık sık enerji sıkıntısı çeken bir bölgesinde yer almakta. Bu nedenle, bir ızgara üzerine yerleştirilmiş gömme pencereli cephelere sahip, kampüse açılan bir kapı görevi gören yapı, aktif sistemlere minimum bağımlı olacak şekilde tasarlanmış. FTP Üniversitesi Yönetim Binas için pasif tasarım ilkeleri benimsenmiş. Böylece yapının işleyen bir üniversite içinde elektrik kesintisi sırasında, üretilen yedek güç ile işlevini sürdürmesi hedeflenmiş. Buna ek olarak, yapının dar dikdörtgen plan şeması sayesinde de binaya bolca doğal ışık sağlanmış ve yapının yapay aydınlatma ihtiyacını azaltılmış.
VTN (Vo Trong Nghia) ekibinin Hanoi’deki üniversite kampüsü için ilk yapısı, dama tahtasını andıran bir cepheye sahip. Gömme boşluklar içinde ağaçlar içeren bu cephe tasarımı, üniversiteye özgün bir görünüm kazandırırken yapının doğrudan ısı kazanımını da azaltıyor. Pencere açıklıklarındaki ağaçlar yeşil, boşluklu birer perde gibi çalışarak yapıya ulaşan ısının azalmasına katkı sağlıyor. Ana kütlenin hakim rüzgar yönüne göre yönlendirilmesiyle de pasif iklimlendirme olanağı arttırılmış. Ağaçların projenin ana ögelerinden biri haline gelmesi ve arazinin bitişiğindeki göl, bu sıcak iklimde yapının minimum seviyede ısınmasına katkı sağlıyor.
Binanın cephesi, sürdürülebilir bir tasarım süreci hedefiyle, basit modüllerin üst üste binmesi fikri ile tasarlanmış. Cepheyi oluşturan her bir ağaçlı birim, birbirinin üstüne boşluklar yaratacak şekilde yerleştirilerek cephenin dama tahtasını andıran görünümü yakalanmış. Bu modüller ve yapının strüktürü, uygun fiyatlı beton konstrüksiyondan yapılmış. Standartlaştırılmış modüller, yapının daha hızlı ve daha yüksek kalitede üretilebilmesini sağlıyor.
Vietnam şehirlerinde görülen artan kentleşme ve yoğunlaşma, kentsel bitki örtüsü ve bir zamanlar kentsel nüfusun çevre ile arasındaki güçlü bağ için bir tehlike. Ülkedeki bu durum nedeniyle, FTP Üniversitesi Yönetim Binası tasarımı, öğrencilerin yeşille birlikte olmaları ve evden uzakta olsalar bile doğa ile bağlantılarını sürdürmelerini sağlamayı hedefliyor.
Böyle bir tasarım yaklaşımıyla VTN ekibi, her birimdeki ve dış mekandaki ağaçlar sayesinde yapıda doğa ile kesintisiz bir bağlantı sunmakta. Cephedeki yeşil odaklı tasarıma ek olarak yapı, yeşil açık alanlara sahip. Öğrencilerin bu alanları özgürce kullanabiliyor. Ayrıca yine öğrenciler ve personel için halka açık kademeli bir bahçe oluşturmak üzere binanın tepesine yeşil bir çatı düşünülmüş. Böylece yapının kütüphane ve sosyal hacimlerini barındıran zemin katı ve çatı bahçesi kamusal alanlar; bu iki kat arasındaki kalan ofis ve sınıfları barındıran katları ise okula özel alanları oluşturuyor.
VTN ekibi, sürdürülebilir pasif olarak tasarlanmış bir binanın faydalarına sürekli referans vererek ve bu faydaları yapılarıyla deneyimleme imkanı sunarak çevre bilincinin artırılmasına yardımcı olacak bir tasarıma imza atıyor. Kampüsün ilk aşama yapılarından ilkini oluşturan FTP Teknoloji Binası olarak da anılan FTP Üniversitesi Yönetim Binası, bulunduğu yerin koşullarını irdeleyerek oraya özgü bir yapı ortaya koyan ve bunu estetik açıdan da özgün bir tasarımla harmanlayan bir yapı.
NO COMMENT