Huangshan Dağ Köyü (Huanghsan Mountain Village), 2017’de tamamlanmış bir toplu konut projesi. MAD Architects ekibi tarafından tasarlanan konutlar, Çin’in Anhui isimli şehrinde Hongcun ve Xidi adlı iki tarihi kentin yakınında bulunuyor. Proje tasarımında çevrenin tarihi ve doğal güzelliği de önemli yön göstericilerden oluyor MAD ekibi için.
MAD’ın tasarımı Huangshan Dağ Köyü, Taiping Gölü ve çevresi için yapılmış bir turizm masterplanının bir parçası aslında. Tasarımda ilk amaç, yüksek bir konfor sağlarken çevrede bu eşsiz güzelliklikteki peyzaj ve sıradağlara sahip alanın önemini arttırmak. Bu gibi doğayı önemseyen fikirlerle başlayan tasarımda ilk yaklaşım arazinin kendi topoğrafyasına ve karakterine uygun bir yapılı çevre yaratmak. Bunun sonucunda Huangshan Dağ Köyü’nde evler farklı yükseklikler ve görünüşlerde düşünülmüş. Her bir kütle varolan dağların seviyeleriyle yarışmayacak şekilde kurgulanmış.
Projede 10 farklı kütle oluşturulmuş -kütleler, topoğrafyanın izlerini takip eden formları ve küçük dağları andıran kurgulanışıyla dikkat çekiyor. Bu kütleler de Taiping Gölü’nün güneyinde, eğimin hafiflediği noktada, birbirine eklemlenerek bağlanmış. Bu şekilde arada dinamik bağlantı noktaları oluşturmuş MAD ekibi. Huangshan Dağ Köyü, böylelikle 10 kütle aralasında bir çeşit köy peyzajı yaratıyor: mimarinin doğanın kendisini tanımladığı ve doğanın mimari içinde çözümlendiği bir peyzaj. Ayrıca birbirinden ayrı kütleler ve aralarındaki bağlantılar yola çıkılan köy fikrini tamamlıyor.
Huangshan Dağ Köyü’nü oluşturan daireler, sessiz inziva noktaları olarak düşünülmüş. Her bir daire, kabaran formuyla topoğrafyanın izlerine referans veren, iç mekanı tamamen dışa açan balkonlara sahip. Burada kullanıcılara yalnızca manzarayı gözlemleyen değil; kullanıcının peyzajın içine tamamen dalması amçlanmış.
Köyü oluşturan yapıların formunda amaç, bu kütlelerin su ve rüzgar sonucu ortaya çıkan doğal oluşum hissini vermek. Her bir birbirinden farklı haliyle kendi doğal oluşumunu vurgulayacak heykeller şekilde düşünülmüş. Aynı ekibin başka bir işi olan Harbin Opera Binası’nda olduğu gibi.
Kullanıcının dağ, göl ve gökyüzü ile diyaloğunu tasarımın ilk hedefi haline getirmiş Huangshan Dağ Köyü, kendiliğinden bu dağlı peyzajın içinden yükseliyor hissi yaratıyor. Tasarım yaklaşımıyla hem dikey yaşamın yeni olanaklarını yaratıyor, toplu konut fikrine yeni boyut açıyor hem de kendi doğasını yaratan bir öge oluyor. Aynı zamanda üst seviyede bir konfor anlayışını sunuyor kullanıcılarına. Bunu da çevresini bütünleyen, insan-doğa ve insan-yerel kültür arasındaki sinerjiyi oluşturmayı hedefleyen bir tasarımla gerçekleştiriyor. Yapı, görünüşünün dışında, bütün bu ilkeleriyle MAD ekibinin özgün başka bir tasarımı olmuş.
Huangshan Dağ Köyü, tamamlandıktan sonra ekibin başı Ma Yansong için kendi felsefesi olan ‘Shanshui City’ anlayışının bir tür dışavurumu olmuş aynı zamanda -bu ekibin Chaoyang Park Plaza projesinde karşımıza çıkan yaklaşımı. Tasarımda kasıt, doğanın formlarına referans veren bir mimari yaratmak değil; kullanıcıların doğa ile manevi olarak iletişimi yeniden kurmasını sağlamak olmuş. Daha çok insanın duygularını harakete geçiren ve ruhsal bütünlük arayışını somutlaştıran bir tasarım. Ekibin birçok işinde olduğu gibi kullanıcıya odaklanan ve mimari dilini kullanıcının konforu ve büyük bir payda o mekanda hislerine göre tasarlayan yapılarından yalnızca bir örnek Huangshan Dağ Köyü. MAD’ın ününü dünyaca yayan özgün yaklaşımı da diyebiliriz.
Çin’in dağlarıyla ve yeşil manzarasıyla ünlü bir şehri Huangshan’daki köy, birçok sanatçıya ilham kaynağı olmuş aslında. Granit dağa tepeleri ve eşsiz peyzajıyla derin düşüncelere ve bunu yansıtma arzusuna hizmet eden bir yer olmuş.
UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı olan Huangshan’ın kendi humanist atmosferi ve sakin çevresi zamanla birçok tursiti çeken nokta olmuş. Bu gibi özellikleriyle de MAD ekibi için aslında bir nevi kendini gerçekleştiren bir proje dağ köyü.
‘’En temel düşünce: burada yaşayanların manzaraya yalnızca bakmasından ziyade kendilerini doğa ile ilişki içinde bulmaları, etraftaki çevreyi kişinin ruhuna işleyen bir tasarım olması. Biri burada kendini gözlemlerken şehirde olduğundan çok daha farklı bir kendiyle karşılaşabilir.’’ MAD Architects kurucusu Ma Yansong.
Kaynak: ”Huangshan Mountain Village / MAD Architects” 13 Kasım 2017. ArchDaily. <https://www.archdaily.com/883615/huangshan-mountain-village-mad-architects/>
NO COMMENT