Işık Kilisesi, Japonya Osaka’da İbaraki kentinde bulunuyor. Tadao Ando’nun modern mimarlığa imzalarından biri olarak değerlendirilen kilise, Ando’nun doğa ve mimarlık arasında felsefik çalışmalarını kucaklayan bir yaklaşımla tasarlanmış. Bunu ışıkla ve yeni mekansal algılarla tanımlıyor yapı. Işık Kilisesi, Ibaraki’deki eski bir hıristiyan kompleksinin yenilenmesiyle ortaya çıkmış. Alandaki yenilemenin ilk aşaması olan Tadao Ando imzalı kilise 1999’da tamamlanmış.
Tadao Ando için Işık Kilisesi, ikilikleri konu alan bir mimariye sahip -varoluşun ikili doğası; katı cisim/boşluk, ışık/karanlık, şiddetli/durgun. Birbirleriyle var olan bu farklı kavramlar kiliseyi süsten uzak, sade bir boşluğa dönüştürmüş. İçeride ışığın ve katı cisimlerin kesişimleri ziyaretçilerin kendi içlerindeki dünyevi ve ruhsal karakteri fark etmelerini sağlayacak bir atmosfer yaratma amacında kullanılmış tasarımda.
Kullanılan materyeller de bu ikilik ilkesine katkı sağlıyor. Beton strüktür geleneksel Hıristiyan mimarisi motifleri ve estetiğinden ayrılan bir öge haline geliyor Işık Kilisesi’nde. Yapının doğu cephesinde bulunan haç kısmının yanında, bina bir beton kabukla oluşturulmuş. Bu kabuk, ibadet yerine sakin, huzurlu ve mütevazi bir görünüm sağlarken kiliseye karanlık bir hava katıyor. Kilisenin minimalist mimarisine ithafen de dini sembol olarak yalnızca haç şeklinde bir duvar boşluğu görüyoruz.
Ando’nun Işık Kilisesi, minimal ve indirgeyici tasarımıyla kilise dinsel ögelerinin yerini zaman zaman boş; hatta oluşturduğu boşlukla tanımsız sayılabilecek basit, haç şeklinde bir kütleye bırakmış. Fakat, yalnızca 6 duvar ve bir çatıdan oluşan kütle, tasarım anlayışıyla estetik açıdan yepyeni bir seviye. Tadao Ando’nun tam anlaşılamayan ve yanlış yargılanan bir eseri olmuş zamanında kullanıcıları tarafından.
Tasarıma olan minimalist yaklaşmın getirdiği bir başka özellik de kilisenin detaylarında saklı olan sadelik. Betonarme hem boşluk, hem strüktür hem de kilisedeki dini öge. Oldukça kesin ve temiz bir şekilde çalışılmış olması gerekmiş bunun için. Boşlukların eklem ve bağlantı yerleri Japon doğramacılar ve Ando tarafından tertemiz bir şekilde pürüzsüz bir yüzey ve düzgün hizalanmış eklem noktaları elde etmek için özenle işlenmiş. Sonucunda, kilisenin doğusundaki haçlarla mükemmel uyum gösteren bir görüntü elde edilmiş.
Asıl olarak Tadao Ando’nun basitlik ve minimalist estetiğine yönelik kullanılmış olan beton, dökülüşü ve şekillendirilişi ile doğal ışıkla karşılaştığında ışık oyunlarına izin veren bir hale getirilmiş Işık Kilisesi için. Kiliseye ışık, doğu cephedeki boşluktan sabahın erken saatlerinden gün ortasına kadar ulaşabiliyor, beton iç mekanı maddesel olmaktan çıkarıp karanlık bir hacimden aydınlanmış bir kutu oluşturuyor. Ando’nun başka projelerinde de gözlemlenebilen ışık ve betona yaklaşımı, algısal olarak materyali maddi olmayana, karanlığı ışığa, ışığı da bir mekana dönüştürüyor. Bu da yapıları bambaşka bir estetikte karşımıza çıkarıyor.
‘’Her projemde, ışık denetleyici önemli bir faktör. Bunun yanında betonu en kalın haliyle, mekanı yaratırken kullanıyorum. Başlıca sebep kişisel bir mekan yaratmak, toplumun içinde olan kişinin kendie özel bir mekan. Eğer içinde bulunduğu şehrin dış faktörleri binaya boşluksuz bir duvar yaratmak için baskı yapıyorsa, iç mekan özellikle dolu ve tatmin edici bir atmosferde tasarlanmalıdır.’’ Tadao Ando.
NO COMMENT