Kaynak: Bahadır Kul Architects-Konya Şehir Stadyumu link
Konya Şehir Stadyumu, kentin kuzeyinde, şehir merkezine 9 km uzaklıkta, 450.000 m2 bir alan üzerinde yer alıyor. Yerleşkede spor salonu, yüzme havuzu, veledrom, atletizm pisti gibi spor yapıları da bulunması öngörüldü. Yerleşkeye kent merkezinden ulaşım, raylı sistem, toplu taşıma araçları ve özel araçlarla sağlanabiliyor.
Konya Şehir Stadyumu; kültürel kodlarla, çağdaş strüktürün ele alındığı bir tasarım. Yapının kabuğunda Konyaspor’un renkleri olan yeşil-beyaz renkler tercih edildi. Planlamada ise UEFA Kriterleri esas alındı. Toplam oturma kapasitesi 42.000 kişi olan stadyumun, tribün yerleşimi doğu, batı, güney ve kuzey olarak adlandırıldı. Her tribün altında, izleyiciler için yeterli sayıda WC ve büfe alanları planlandı.
Futbol alanı, FIFA ve UEFA kriterlerine uygun özelliklerde, alttan ısıtmalı, yüksek standartlara sahip suni çim ile kaplandı. Bu alanın üzeri, teknik özellikleri yüksek malzemelerle kaplanarak, arenanın farklı fonksiyonlar için kullanılması sağlandı. Stadyumun dış cephesinde taşıyıcı malzeme olarak çelik, kaplama malzemesi olarak ise membran tercih edilmiştir.
Konya Şehir Stadyumu’nda cephe yüzeyinde istenilen etkiye göre delikli, şeffaf ve saydam olmak üzere 3 çeşit membran kullanılmıştır. Delikli membranın kullanıldığı yerlerde hava, ışık geçişi ve çelik sistemin algılanırlığı sağlanmaktadır. Şeffaf membranın kullanıldığı yerlerde ise sadece ışık geçişi sağlanmaktadır ve çelik sistem görülmemektedir. Solid membranın kullanıldığı yerlerde hava ve ışık geçişi sağlanmamaktadır. Çatı yüzeylerinde ışığı geçiren şeffaf membran kullanılmıştır.
Ana taşıyıcı konstrüksiyonu betonarme olan batı tribününde, sporcu soyunma odaları, ısınma alanları, hakem ve gözlemci odaları, medya mensupları için çeşitli büyüklükte ve fonksiyonda odalar ve VIP girişi planlandı. Teknik hacimler ve yönetim odaları yine bu bölgede bulunmaktadır. İç mekan malzeme seçimlerinde statta kullanılan malzemeleri seçerken güncel ve modern ürünler üzerinde durulmuştur. Dış kabuktaki dinamik çizgiler iç mekanlara da yansıtılmıştır. Bazı kısımlar da özel aydınlatma tasarımlarıyla da bu dinamizm vurgulanmıştır. Kullanılan renkler gerek ev sahibi takımı gerekse misafir takımları ifade edecek şekilde seçilmiştir. Localar, VIP, fuaye ve protokol bölümlerinde zeminlerde ahşap kullanılmıştır.
Tribünler 2 katlı, yay biçiminde ve 44 basamak olacak şekilde tasarlandı. Tribünlerin sahaya uzaklığı 9-11 m arasında değişiyor. Futbol sahasının merkezine en uzak seyirci 90 m uzaklıkta planlandı. VIP suitleri, stadyumun batı ve doğu tarafında, alt ve üst tribünlerin arasında, +9.50 kotunda bulunuyor. Bu katta 50 adet 10 seyirci kapasiteli suit, 4 adet 50 seyirci kapasiteli restoran, bar, WC’ler ve VIP salonu yer alıyor.
Seyirciler, ±0.00 kotundaki lobiden asansörlerle bu kata çıkıyor. -4.00 kotunda 200 araçlık kapalı VIP otoparkı yer alıyor. Basın ve VIP için alt kat batı tribününün orta kısmı kullanıldı. Tribünlerin alt bölümlerinde 10.000 m2’lik alana sahip çok amaçlı salonlar bulunuyor. Stadyumda 4 adet soyunma odası bulunuyor. Sporcu otobüsleri için hem bodrum katta, hem de zemin katta kapalı park alanları planlandı.
Seyirci, medya, loca, VIP, sporcu ve güvenlik görevlilerinin girişleri ve sirkülasyon alanları birbirinden ayrıldı. Alt kat ve üst kat tribünlerin merdiven blokları ayrıldı. Yapıda dördü servis asansörü olmak üzere toplam 16 adet asansör bulunuyor. Her 500 seyircinin girişi için 1 adet turnike hesaplandı. Bütün tribünlerin bodrum katında kapalı otopark bulunuyor. Seyirci konforu için çatının alt kısmına radyan ısıtıcılar konumlandırıldı, ayrıca çim sahada alttan ısıtma sistemi kullanılarak ağır kış şartlarında zeminin korunması amaçlandı. Birinci fensin dışında kalan bölgelerde, 1500 araçlık seyirci otoparkı, misafir takım otobüs otoparkı, VIP ve protokol otoparkı ile servis yolları planlandı.
NO COMMENT