La Muralla Roja (Kırmızı Duvar), 1968 yılında tamamlanmış bir konut projesi. İspanya’nın Calpe şehrinde bulunan yapı, Akdeniz kıyısı Arap mimarlığına yaptığı çarpıcı referanslarla oldukça dikkat çeken bir proje. Bu akım, Akdeniz geleneğinden etkilenen Arap mimarla ortaya çıkmış. Yapı, görsel olarak da renkleri ve karmaşık formuyla bir hayli etkileyici. 1968 yılından bugüne eşsiz tarzıyla ilginç bir mekan sunuyor. Ricardo Bofill, yaklaşımıyla ölümsüz bir gerçek dışılık katıyor yapıya.
La Muralla Roja’nın içinde bulunduğı La Manzanera projesi hakkında detaylı bilgiyi La Manzanera yazısında bulabilirsiniz.
Yapıya adını veren, yapıyı bir hayli dikkat çekici kılan iç ve dıştaki renkler ise, doğaya kontrast oluşturan bir faktör La Muralla Roja’da. Bir bakımdan binanın sadeliği de bu renklerin bütünlüğüyle sağlanmış. Form olarak bir kaleyi andıran La Muralla Roja, oturduğu kayalık araziden fırlayan bir karaktere sahip. Bulunduğu alanla kontrast oluşturmasını da bunu vurgulamak amaçlı sağlamaya çalışmış Bofill.
Kamusal alan ve özel alan arasındaki ayrımı kasbah yapısını tekrar yorumlayışıyla bir hayli zorlayan Ricardo Bofill, yapıda oluşturduğu merdivenler, platformlar ve köprülerle tipik bir Kuzey Afrika beşkent yapısı olan kasbaha modern bir yaklaşım getiriyor. Kurduğu bu sirkülasyon ağı tam 50 daireye ulaşımı sağlayacak şekilde tasarlanmış. Sirkülasyon ağı ve yapıya kattığı kale gibi algılanan dış görünümüyle, yapının incelendiğinde bir hayli karmaşık bir yaklaşımla tasarlandığı hissi yaratmasının Bofill’in diline özgü bir yaklaşım olduğunu söylemek çok da yanlış olmaz.
Kasbah: Kelime anlamıyla Arapçada şehrin merkezi olan kasbah, eski Hint kale yapısı.
Yapının çözümündeki bu karmaşıklık, konutları birbirinden ayıran noktalarda da karşımıza çıkıyor. 60,80 ve 120 metrekarelik modülleriyle, kendine has yüzme havuzlu, teraslı, saunalı ve solaria alanları La Muralla Roja’da oldukça lüks bir yaşamın tasarlandığını gösteriyor.
Dış cephede kullanılan farklı kırmızı tonları, yapının etrafındaki peyzajla olan kontrastını vurguluyor. Bunun yanında merdiven ve diğer sirkülasyon alanları mavi tonlarla boyanmış. Gök mavisinden indigoya birçok mavi tonuyla, amaçlanan bu alanların gökyüzüyle birleşmesi ve görsel bir bütünlük yaratmasıymış. Ricardo Bofill, mimarisini öne çıkarmada renkler ve tonlarını oldukça cesurca kullanıyor, bu da örneklerinden biri. Ayrıca bu renkler çözdüğü detayları vurgulayan bir öge Bofill için.
La Muralla Roja, tam anlamıyla bir ‘labirent’ olarak açıklanabilir. Kesin bir geometriye sahip planı, Yunan haçlarından esinlendiği formuyla karşımıza çıkıyor. 5 metre uzunluğundaki kollarıyla haçların kesiştiği noktalarda servis kuleleri oluşturulmuş. Bu alanlarda konutların mutfak ve banyoları bulunuyor. ‘’…Yapının geometrik düzeni, aynı zamanda konstrüktivizm akımına yakınlık gösteriyor. Bu da La Muralla Roja’yı akımın çağırışımlarından biri haline getiriyor.’’ diyor Bofill eseri için.
Konstrüktivizm: 1914’te Rusya’da ortaya çıkan resim, heykel ve mimari alanlarında egemen olmuş bir sanat akımıdır. Akım genel olarak, çağdaş malzemeleri kullanan ve geometrik kompozisyon anlayışını benimser.
Kafka Kalesi (Kafka Castle) / Ricardo Bofill - Arkitektuel
23 Eylül
[…] Kalesi, Ricardo Bofill’in 1968 yılında tasarladığı La Muralla Roja ve Xanadu gibi apartman projelerinin de öncüsü olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda, Kafka […]
Xanadú / Ricardo Bofill Taller de Arquitectura - Arkitektuel
23 Eylül
[…] Xanadú, bu projedeki evlerden bir tanesidir ve Ricardo Bofill’in en ünlü eserlerinden La Muralla Roja’nın ve El Anfiteatro’nun […]
La Manzanera / Ricardo Bofill Taller de Arquitectura - Arkitektuel
23 Eylül
[…] La Muralla Roja (1973) […]