Londra Su Sporları Merkezi (London Aquatics Centre), 2012 yılında Londra’da düzenlenecek Yaz Olimpiyatları için tasarlanan Olimpik Park’ın bir parçası. Merkez, Zaha Hadid ve ekibi tarafından tasarlanmış. Nehrin kenarındaki Olimpik Park için ekip, akıcı formlardan doğan bir kütle kurgulamış.
Yapının mimari konsepti hareket halindeki suyun akıcı geometrilerinin mekanlar yaratması ve nehir kenarındaki park arazisinin peyzajını yansıtması şeklinde kurgulanmış. Hareketli forma sahip çatı, yerden yükselerek merkezin içinde bulunan programlara bir örtü oluşturuyor. Bütün programları birleştiren devasa dalga, özgün bir akıcı formla aynı zamanda yüzme ve atlama havularının hacimlerini tanımlıyor. Yarattığı bu büyük hacimle Londra Su Sporları Merkezi, kendi içinde yarattığı esnekliğiyle oyunların izleneceği ‘Olimpik’ mod için 17.500 seyirciyi, oyunlardan sonraki ‘Miras’ (Legacy) modu için de 2.000 seyirciyi barındırabilecek şekilde tasarlanmış.
Londra Su Sporları Merkezi, Olimpik Park masterplanının bir parçası. Bu masterplanın güneydoğusunda yer alan merkez, karşısında bulunan Stratford’a uzanan ve parkın girişi olan köprünün (Stratford City Bridge) bir ayağı. Burası, parkın ana girişlerinden bir tanesi. Parkı kanalın karşısına bağlayacak başka köprüler de masterplanda düşünülmüş. Merkez, parkın başlıca kütlelerinden biri ve bu nedenle tasarımı da masterplan için önemli bir nokta. Su Sporları Merkezi, parkın ve köprünün yarattığı kamusal alanlara ve kanal boyunca devam eden parkı yansıtan kütle.
Londra Su Sporları Merkezi, Stratford Şehir Köprüsü’ne dik ortogonal bir aks üzerinde planlanmış. Yapının içindeki üç havuz da bu aksın üzerine konumlandırılıyor. Bunun yanında yapının içinde bir tane de antreman havuzu mevcut.
Bu havuz, dalgalı çatıyla örtülmüş yarış ve atlama havuzlarından ayrı olarak, merkezin köprünün altında kalan hacminde düşünülmüş. Merkez bu şekilde kurgulanırken ekibin stratejisi, havuzların bulunduğu büyük salonun podyum kısmının Stratford Köprüsü’ne direkt olarak bir bağlantı sağlaması.
Podyum, hücresel ve birbirinden farklı çeşitteki birçok programı köprü ile özdeşleşen tek bir hacim içinde barındıran bir kütle olarak tasarlanmış. Podyum, köprüden doğan ve havuzların bulunduğu geniş salon kotundan kanal seviyesine basamaklanan kısım. Podyumun yarattığı havuz salonu devasa hacim de kanalın ve bünyesinde barındırdığı suyun karakterini yansıtacak bir ögeyle örtülmüş: dalgalı çatı.
Havuzların bulunduğu salon podyumun üzerinde havuzlarla aynı aks üzerinde kemerlenen geniş bir çatıyla örtülü. Formu Olimpik modda 17.500 kişinin görüş hattı düşünülerek tasarlanmış. İkili eğirilikli geometrisi parabolik bir kemer strüktürü yaratması amacıyla kullanılmış. Çatı yapıya özgün karakterini sağlayan eleman.
Bu geniş dalgalı örtü, yarış havuzunu ve atlama havuzunu barındıran hacimler arasında da farklılık gösteriyor. Havuzların bulunduğu salonların ötesinde çatı, dış mekanlar ve köprüden gelişte ana girişin üzerine uzanıyor.
Çatı strüktürü 3 geniş ayakla taşınıyor. Çelikle sistemle kurgulanan örtü, podyum kısmından yükselen geniş beton ayaklarla taşınıyor. Podyumla çatı arasından kalan geniş açıklık da ek seyirci koltuklarını barındıracak şekilde düşünülmüş. Koltukların bulunduğu alan açıklığın tamamı boyunca uzanmıyor. Böylece en üst kısımda cam cephe yaratılmış. İçerinin doğal olarak aydınlamasını sağlayan, havuzların bulunduğu salonu çevreleyen bir cam cephe bulunuyor.
Londra Su Sporları Merkezi, parkın başlıca kütlelerinden biri oluşu ve yarattığı özgün çatısıyla dikkat çeken bir tasarıma sahip. Dalgalı, kıvrımlı çatı örtüsü ekibin imzası haline gelmiş tasarım sürecini yansıtan bir öge. Merkez de bu anlamda parka etkileyici, bütüncül ve çevresiyle şekillenen bir hacimden oluşan ve ekibin parametrik tasarımı esas alan yaratım sürecini yansıtan bir yapı.
NO COMMENT