Son yıllarda oldukça popülerleşen mikro ev trendine uygun tasarlanan bu 10 proje, farklı amaçlarla ve yaklaşımlarla ortaya çıkan ufak yapılar. Alışılmış evlere göre yapım ve bakım açısından çok daha ekonomik ve materyal tüketimini azaltmak yolunda ideal çözümlerden biri olan mikro evler, karşılanamayan ve gelişimine devam eden evlere bir alternatif ve aynı zamanda bunun karşısında barınma ihtiyacı için bir çeşit özgürlük kaynağı. Bu makalemizde mimarlık açısından yenilikçi bir tasarım alanı yaratan, insan hayatını kolaylaştırmaya ve genel olarak çevreye olan zararı minimalize etmeye çalışan mikro ev trendininin 40 metrekareden küçük, 10 örnek tasarımını inceledik.
1. Forest Retreat
Uhlik architekti kendi tasarımları için: “Kompakt bir kapalı hacim tasarladık -iri kaya parçalarının arasında devasa bir kayadan yükselen bir nesne. Bu alazlanmış ahşapla oluşturulmuş kapalı siyah obje, bileşik mekanlarla 3.1m x 5.8 m ebatlarında bir kutuda kurgulandı.”
2. Quebrada House
Bir dere üzerinde ormanlık alanda bulunan Quebrada House, UNarquitectura tarafından tasarlanmış. Konumundan dolayı pilotilerle yerden yükseltilen eve ulaşım ormana farklı manzaralar sunan bir köprüyle sağlanıyor. Ev, topoğrafyaya uyma yönelimini kırıyor ve özel/kamusal ayrımını tek bir kapalı mekanda kurguluyor.
3. Colorado Outward Bound Micro Cabins
Kontorta çam ormanı içinde dik bir yamaçta bulunan kabinler, Colorado Outward Bound School (Colorado Dış Sınır Okulu) için mikro yurtlar olarak tasarlanmış. Kabinler, topopğrafya hafif bir şekilde oturarayközel mekanlardan etrafını saran ağaçlara, kaya çıkıntılarına ve dağlara yönelen manzaralar oluşturuyor. Mikro yurdun kabinleri, önde bir veranda ve birbirlerinin arasında negatif mekanlar yaratacak şekilde kurgulanmış. Kabinler hem kullanıcıların mesken ve depolama ihtiyaçlarını karşılamak hem de 3 hafta içinde yerinde yapımı tamamlama adına iki ayrı eleman olarak tasarlanmış: kutu (box) ve çerçeve (frame). Çerçeve, depolama birimleri olarak hizmet ederken kutu; bu çerçevenin içerisindeki konut birimi. KAbinler çevresine uyum sağlaması için genel olarak farklı kalitelerde ve özelliklerde fakat yalnızca ahşap malzemelerle oluşturulmuş.
4. MINIMOD
MINIMOD, yenilikçi, akıllı ve sürdürülebilir bir yaşam modeli alternatifi. Prefabrike, çelik çerçeve teknolojisiyle oluşturulmuş olan konut birimi, kullanıcının gereksinimlerine, isteklerine uygu şekillenebilen bir mekan sunuyor. Aslen farklı kullanımlara cevap verebilecek, birleştirilerek büyüyebilecek bir modül olarak tasarlanmış MINIMOD; haftasonu kaçamağı için bir sığınak, etkinlikler için küçük bir showroom gibi. “Konforla oluşturulmuş bir pratik, ekonomisiyle çevreye dost, konut ve modern yaşam için benzersiz bir deneyim.”
5. Portable House ÁPH80
Ábaton, ÁPH80 isimli barınma ünitesini iki kişi için ideal, karayolu ile her noktaya taşınabilir ve yerleştirilebilir olarak tasarladı. Kabinin ölçüleri mimarların ayrıntılı çalışması sonucu ortaya çıkmış, farklı mekanları ve aynı zamanda iç mekanın tek bir hacim olarak algılatan bir kütle yaratılmak istenmiş ekip tarafından. Oldukça kolay fakat sağlam konstrüksiyonu ve materyalleri de içerideki konforu ve mekansal dengeyi sağlamak amacıyla seçilmiş. Kullanılan materyallerin çoğu geri dönüşüm ürünleri ve Ábaton’un amaçladığı sürdürülebilirlik kriterlerini karşılıyor. Ahşap strüktür dış cephede gri alçı ahşap panelle kaplanmış. Bunun altında havalandırma boşlukları ile 10 cm’lik bir ısı yalıtım tabakası bulunuyor. Kabinin sökülüp tekrar oluşturulması yalnızca bir gün alıyor.
6. Diogene
Vitra’nın oldukça rağbet gören ürünleri ve Vitra Kampüs arasında bir bağ kurmak amacıyla tasarlanan Diogene, 2.5 metreye 3 metrelik bir alana yerleştirilen bir kutudur. Renzo Piano tarafından tasarlanan Diogene, 7.5 metre karelik yüzey alanının içerisinde kendisine yeten, minimal bir yaşam alanı sunmaktadır. Minimalist mimarinin önemli yansımalarından biri olan yapı küçük bir alanda yaşam kurgulama önerileri sunmaktadır. Diogene ile ilgili detaylı bilgi için yapı hakkındaki makalemizi inceleyebilirsiniz.
7. Micro-house
Micro-house insanların iç mekanda oturmak, yatmak ve ayakta durmak gibi temel hareketleri için gerekli olan minimum alan düşünülerek tasarlanmış. Formu ise mimari ve mobilya elemanlarının bir kombinasyonu. Kabin aynı zamanda birden sayıda Micro-house’un bir araya gelmesiyle bir toplu konut oluşturabiliyor. Yapının ana malzemesi fiberle güçlendirilmiş kompozit strüktür: oldukça hafif fakat güçlü. Taşınma kolaylığı için de boyutları bir konteynır boyutları esas alınarak oluşturulmuş.
8. Love House
Love House, bir çift için tasarlanmış. Takeshi Hosaka, ilk olarak evin içine evin tüm derinliğinde ilerleyen bir eğri çizmiş. Bu eğri ile merdiveni tasarlamış ve çatı ve dışarıdan ışık alınacak alanı kurgulamış. Ana mekanı da bunun etrafında şekillenmiş evin. Işığın kullanımı mimar için oldukça önemli olmuş: gün ışığının değişimi evin açıklıklarından -özellikle merdivenin yanında kurgulana- girerek beyaz yüzeylerinden yansıyarak tüm gün gözlemlenebiliyor. Bu merdivenin boşluk alanında rüzgar ve yağmur deneyimlenebiliyor; arkadaki küçük bahçede de ağaçlar vb. Böylece Love House, doğanın sunduğu her şeyi sunmayı amaçlayan bir yapı. İç ve dış mekanı birbirinden kesin çizgilerle ayırmayarak da bunu başarmayı amaçlayan ev, ‘ne içerde, ne de dışarda’ ev olarak tanımlanmış ekip tarafından.
9. KODA
2016 Dünya Mimarlık Festivali’nde (World Architecture Festival 2016) Küçük Proje Ödülü (Small Project Prize) listesinde yer alan ev, 2015’te Tallinn’deki Mimarlık Bienali’nde (Tallinn Architecture Biennale) sergilendi. KODA, prefabrika bir mini ev prototipi. İçine yerleştirilmiş sistemlerle çevresini öğrenen ve ona uyum sağlayan ev, oldukça sürdürülebilir bir tasarım ortaya koyuyor.
10. Cabanas no Rio
Comporta’nın ortaçağlara uzanan ve ahşapla bütünleşmiş rıhtım bölgesinde bulunan Cabanas no Rio, bu alanın kimliğini yansıtacak şekilde tasarlanmış. Proje, iki mekan geliştiriyor; biri duvarlarla aynı malzemede düşünülmüş mutfak yardımıyla dışarıya açılan diğeri ise küçük bir banyoyu bulunduran yatak odası. Tüm konstrüktsiyon, yeniden kullanılmış ahşap ile geliştirilmiş. Kütlelerin formları, oldukça prototipik, alanlarda gerçekleşecek aktivitelere göre şekillenmiş. Kütlelerin farklı noktaları ğimli çatıları; bu çatılar da içeride gerçekleşek olan fonksiyonu anlatacak, mekan gerilimini yansıtacak öge olarak düşünülmüş.
NO COMMENT