Norton Evi, ressam Lynn Norton ve yazar William Norton oturması amacıyla Frank Gehry tarafından 1984 yılında tasarlanmıştır. Norton Evi, alışılmışın dışındaki formu ve yapımında kullanılan malzemelerin özgünlüğü ile bilinen bir bina. Yapı, bu bağlamda Frank Gehry’nin kendi ailesi için tasarladığı Gehry Evi ile benzerlikler göstermektedir. William ve Lynn Norton, Gehry Evi’nin görmüş ve Frank Gehry’nin mimari çalışmalarından etkilenmiş, ve Gehry’den kendileri için bir ev tasarlamasını istemişlerdir.
Gehry, Norton Evi’nin tasarımında da günlük malzemeler kullandığı, düşük maliyetli ve ilginç şekillere sahip mimari deneylerine devam etmiştir. Norton Evi, içeriden ve dışarıdan merdivenler ile birbirine bağlanmış olan kutu şeklindeki hacimlerin bir araya gelmesi ile oluşan bir yapı. Los Angeles’taki Venice Broadwalk üzerinde bulunan evin bir cephesi direkt olarak okyanusa bakıyor. Evin giriş katında iki yatak odası, bir stüdyo ve bir garaj bulunuyor. Sokak duvarının hemen arkasında bulunan giriş katını oluşturan kutu mavi seramik ile kaplanmış.
Evin ikinci katında salon ve mutfak gibi ana yaşama alanları bulunuyor. Bu hacim, Norton’ların mahremiyeti de göz önünde bulundurularak, daha geriye atılmış durumda. İkinci katta ayrıca okyanus manzarasına açılan bir de teras bulunuyor. Üçüncü katta ise ayrı bir yatak odası ve yapının çatı terasına çıkan bir merdiven bulunmakta.
Norton Evi’‘nin en dikkat çeken bölümü ise stüdyosu. Yalnızca dışarıdan bir merdiven aracılığıyla ulaşılan bu stüdyo, ana girişin ön kısmında, bir kolona asılmış şekilde duruyor. Evin okyanus tarafında bulunan stüdyonun dört tarafından da manzaraya bakmak mümkün. Stüdyonun geniş cam cephesinin üstünde ahşap güneş kontrol elemanları bulunuyor. Evin sahibi William Norton’un gençliğinde cankurtaranlık yapması ve stüdyonun okyanusun sahile bakan kısmında bulunması sebebiyle, stüdyoya çoğu kişi tarafından cankurtaran kulübesi benzetmesi yapılmaktadır.
Frank Gehry, Norton Evi’ni tamamlamak için oldukça mütevazi bir bütçe kullanmış. Gehry’nin daha önce ucuz ve standart malzemelerle deneyimler yapmış olması, günlük, her yerde bulunabilecek malzemeleri işlevsel hale getirebilmesi sonucunda ortaya ucuz ve özgün bir yapı çıkmış. Norton Evi’nde, evin tamamı boyunca devam eden hiçbir detay yok. Yapı belirli parçalara ayrılmış ve her bir parçada farklı bir mimari dil var. Bu sayede evin geneli bir bütün olabilmeyi başarıyor. Değişik ve birbirinin kontrastı olan detaylar bir araya gelerek uyumlu bir bütün oluşturuyor. Alçı duvarların her biri, geometrik şekillerine göre farklı renklere boyanmış. Kimi yerlerde kontrast renklerde seramik karolar kullanılmış. Evin içinden çıkan uzun kırmızı baca, önündeki cam kaplamanın ardından görülebiliyor ve evin üstünde bir kanopi görevi görüyor.
NO COMMENT