READING

Robert Kolej Murat Karamancı Öğrenci Merkezi

Robert Kolej Murat Karamancı Öğrenci Merkezi

Murat Karamancı Öğrenci Merkezi - Alataş Architecture
Mimar: Alataş Architecture
Yer: İstanbul, Türkiye
Yapım yılı: 2016

Murat Karamancı Öğrenci Merkezi, İstanbul’un en prestijli liselerinden Robert Kolej’de 2016 yılında Alataş Architecture tarafından inşa edildi. Kolej’in yemekhanesinin okulun öğrencilerine yetmemesi sonucunda, yeni bir yemekhane yapılması kararı alındı. Eski yemekhane, okulun içindeki Gould Hall’un en alt katında bulunduğundan, buraya yeni bir yemekhane yapılması mümkün olamayacaktı. Bu nedenle, Bubble isimli spor salonunun bulunduğu alana yeni bir öğrenci merkezi yapma kararı alındı.

Murat Karamancı Öğrenci Merkezi - Alataş Architecture

© Ahmet Hulusi Alataş

Murat Karamancı Öğrenci Merkezi, yalnızca bir yemekhane değil. Yapı, kampüsün genel havasını değiştirecek, öğrenciler için bir toplanma noktası olacak çok amaçlı bir sosyal mekan. Aynı zamanda, yapıda kullanılan sürdürebilir yaklaşım ile MKÖM, genç nesillerin daha parlak ve bağımsız bir gelecek hayal edebilecekleri bir bina.

Robert Kolej, İstanbul’un en eski öğretim kurumlarından bir tanesi. Amerika’nın, Amerika toprakları dışındaki ilk öğretim kurumu olma özelliğini de taşıyan lisenin kampüsünde, okulun 150 yılı aşkın tarihi yatmakta. Okulun pek çok binası 1914-1925 yılları arasında inşa edilmiş. Bu nedenle kampüsün geneline tarihi bir hava hakim. 2016 yılında yapılan modern Öğrenci Merkezi’nin bu tarihi dokuyu bozmamasına özen gösterilmiş.

Murat Karamancı Öğrenci Merkezi - Alataş Architecture

© Ahmet Hulusi Alataş

Robert Kolej kampüsü aynı zamanda İstanbul’un en yeşil kampüslerinden bir tanesi. Alataş Architecture, Murat Karamancı Öğrenci Merkezi’nin içinde bulunduğu yeşil habitat ile uyum içerisinde olmasına özen göstermiş. Proje alanında bulunan hiçbir ağacın yerine dokunulmamış. Malzeme seçiminde gösterilen hassasiyet de yapının doğa içinde kaybolmasını sağlamakta. Geçirgen, hafif malzemeler kullanılarak yapının yarı-şeffaf bir perde olarak algılanması amaçlanmış. Bu sayede binanın dışındaki doğal örtü ile binanın iç mimarisi uyum içinde bir arada durabilmektedir.

Murat Karamancı Öğrenci Merkezi - Alataş Architecture

© Ahmet Hulusi Alataş

Proje alanında önceden bulunan Bubble binasını kaplayan membran, geri dönüştürülerek Murat Karamancı Öğrenci Merkezi’nin inşasında yeniden kullanılmış. Ancak, bu proje bir restorasyon projesi olarak değerlendirilmemeli. Murat Karamancı Öğrenci Merkezi, eski yapıdan tamamiyle farklı, yeni ve geri-dönüştürülerek oluşturulmuş bir yapı.

Öğrenci Merkezi, 1200 metre karelik bir alan üzerine oturmakta. Öğrencilerin kullanımı için düşünülen alan, 1200 metre kareden daha fazla olduğu için, yapının içine 300 metre karelik bir asma kat tasarlanmış. 12 metre yüksekliğindeki yapının içinden çıkan  ve yapıyı adeta delen ağaçlar, doğanın içinde bulunma hissini yaratmaktadır.

Murat Karamancı Öğrenci Merkezi - Alataş Architecture

Kesit / © Alataş Architecture

Yapının mimarisinde, akustik kaliteye de önem verilmiş. Yapının içinden çıkan ağaçlar ve binanın içindeki yeşil alanlar, yapının içindeki akustik kaliteyi doğrudan etkilemekte. Yapının geçiren cepheleri sayesinde, binanın her tarafına günışığı ulaşabilmekte. Güneş ışığının rahatsız edici bir özellik almaması için, yapının çift katlı duvar sistemine ek olarak çatı strüktürü beşik kemer sistemi ile tasarlanmıştır.

Murat Karamancı Öğrenci Merkezi - Alataş Architecture

Model Diyagram / © Alataş Architecture

Sürdürülebilir bir proje olarak tasarlanan Murat Karamancı Öğrenci Merkezi’nde, bu stratejiye uygun malzemeler tercih edilmiştir. Yapının temel malzemesi çeliktir. Asma katın yapısal kurgusu ve saçaklar sağlamlığı arttıran detaylar olarak eklenmiştir. Yapıyı oluşturan uzay kafes sistemi, asma kattan çıkan çelik kolonlar ile desteklenmektedir. Çatı örtüsünde kullanılan polikarbonat katman, yapının sağlamlığını arttırmaktadır.


RELATED POST