Romeo & Juliet Apartmanı, Hans Scharoun ve Wilhelm Frank tarafından 1954 yılında tasarlanmıştır. Almanya’nın Stuttgart şehrinde bulunan yapı organik mimarinin önemli örneklerindir. Doğada 90 derecelik açılar olmadığını belirten Scharoun ve Frank, tasarımlarında da bu felsefeyi izleyerek Romeo & Juliet Apartmanı’nı farklı açılardaki çizgilerin bir araya gelmesiyle çizmişler.
Berlin Filarmonik eseri ile dünyaca tanınan Hans Scharoun, Romeo & Juliet Apartmanı’nın tasarımını başladığında 61 yaşındaydı. Bu sayede, Scharoun’un mimari deneyimleri ve Wilhelm Frank’ın bölgeye hakimiyeti sayesinde özgün bir apartman tasarımı ortaya çıkabildi. Scharoun, pek çok projesinde olduğu gibi, Romeo & Juliet Apartmanı’nda da ekspresyonist, didaktik ve rasyonel unsurlar kullanmıştır.
Romeo & Juliet Apartmanı, II. Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan konut ive sosyal tesis ihtiyacının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Doğaya dönüş, organik mimari konseptlerinin bir sonucu olarak Scharoun, farklı açılar ve ölçekler kullanmıştır.
Proje, orijinal halinde değişik boyutlardaki evleri bulunduran daha geniş bir kompleks olarak tasarlanmıştı. Ancak, projenin tamamı gerekli onayları alamadı ve proje bugünkü son haline getirildi. “Büyük ev” in bir parçası olan, büyük kütleden koparılmış küçük evler üretilmiştir. Evler bir araya gelerek sosyal birimler, sosyal birimler mahalleleri, mahalleler ise şehrin genel dokusunu oluşturmaktadır.
Hans Scharoun’un pek çok projesinde olduğu gibi, Romeo & Juliet Apartmanı içten dışa doğru büyümekte. Apartmanın cephesi, kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda gelişen, yapının içindeki oluşan hacimlerin bir yansıması. Tekrar ilkesi kullanılarak üretilmiş, geniş iç mekanlara sahip ve katı bir sadeliğe sahip iki apartman da (Romeo ve Juliet) işlevsellik göz önünde bulundurularak üretilmiş.
Romeo Kulesi
196 metre yüksekliğindeki Romeo Kulesi, arazinin doğu kısmında yer alıyor. Yapının en dikkat çeken özelliği, konsol çıkan, güneşe dönük olarak tasarlanmış balkonlar. Pek çok girişi bulunan yapının sirkülasyonu merkez çekirdekte bulunan iki adet asansör ve koridorun sonlarında bulunan merdivenler ile sağlanıyor.
Kulenin her katında, L-şeklinde tasarlanmış koridoru çevreleyen altı daire bulunuyor. Her bir daire, iki cepheden de ışık alacak şekilde kurgulanmış. Yapıda bulunan dairelerin boyutları 38 ila 96 metrekare arasında değişiyor. 96 metrekarelik en geniş daireler yapının en uç kısmında bulunuyor. Romeo Kulesi’nde toplam 17 adet 1+1, 32 adet 2+1, 17 adet 2,5+1, 17 adet 3+1 ve 17 adet 4+1 daire ve 3 adet dubleks daire bulunuyor. Kulenin birinci katında ise bir restoran var.
Juliet Apartmanı
Proje alanının batı kısmında yer alan ‘at nalı’ şeklindeki Juliet Apartmanı, komşusu Romeo Kulesi kadar değişken bir yapıya sahip değil. Juliet Apartmanı, çoğunlukla iki geniş yatak odası olan, genişliği 72 ila 86 metrekare arasında değişen aile dairelerini bulunduruyor. Bu yapı, uyumlu ve kullanışlı mekanlar üretmek için dik açılı programlar kullanılması gerekmediğini kanıtlıyor.
Apartmanın dallanmış yapısı sayesinde yapının lobisi aynı zamanda yapının merkezi. Dairelerin içinde mekanlar girişten uzaklaştıkça şekilleniyor. Her bir dairede farklı işlevler için kullanılabilen L şeklindeki odalar mevcut.
NO COMMENT