San Francisco’nun Financial District yani Finans Bölgesi’nde bulunan kule, 1972’de tamamlanmış. Transamerica Pyramid, William Pereira tarafından tasarlanmış ve dönemin mimari karakterine yenilik getirmiştir. Yumuşatılmış rasyonalizmin bir eseri olan Transamerica Pyramid, San Francisco’nun en uzun binası ünvanını almış ve şehir için bir simge haline gelmiştir.
Yumuşatılmış Rasyonalizm (Modified Rationalism): 20. yüzyıl mimarisinde popüler hale gelmiş gökdelen mimarisinin akımlarından biridir. Gökdelenlerin baştan aşağı aynı karaktere sahip olması gerekliliğini savunan Rasyonalizm akımından farklı olarak; Sullivan ile ortaya çıkan, bu yüksek binaların dolayısıyla şehirlerin aynılaşmaması için ortaya atılmış mimarı akımdır. Yumuşatılmış rasyonalizme göre her gökdelenin özgün bir tarafı olmalıdır.
Transamerica Pyramid, özgün bir mimariye sahiptir. Dönemin gökdelenlerinin aksine piramit şeklinde yükselen yapıya, ilk başta tepkiler oldukça fazlaymış Bunun sebebi yukarıya doğru çıkıldıkça kullanım alanının azaldığı bir tasarıma sahip olması -yani piramit olması, o zamana kadar alışılagelmiş mimari özelliklerden tamamen sıyrılması ve şehrin silüetinde bambaşka bir iz bırakacak olması. Fakat William Pereira’nın bu tasarımla amaçladığı şeyler de tam olarak buydu. Sullivan’ın gökdelen mimarisi hakkında fikirlerini savunan Pereira, yapının tanınmışlığını en önemli öge olarak belirledi; sonucunda şehre ve kendine özgü bir yapı tasarladı. Şeklin böyle olmasının bir başka sebebinin de müşterinin yani Transmaerica CEO’su John Beckett’in aşağıdaki caddeye daha çok ışık gelmesini sağlamak, güneş ışığını kesmeyi diğer gökdelenlere nazaran azaltmak olduğu söyleniyor.
Transamerica Pyramid, 260 metre uzulunluğunda ve Salesforce Kulesi tamalanana kadar da San Francisco’nun en uzun gökdeleni. Beton-çelik-cam olarak inşa edilmiş olan yapı 48 kat yüksekliğinde. 48. katta bir konferans odası bulunuyor. San Francisco’nun tüm kıyı şeridinin gözlemlenebildiği bu kata girmek ise oldukça pahalı. Yapnın en üstünde 64 metre uzunluğunda alüminyum-cam bir şapkası var; bu kısım binanın ”tacı”, binaya tanınmışlığını sağlayan en önemli kısmı.
Yapını radye temeli 3 metre yüksekliğinde. Bu da 24 saat kesintisiz beton dökümüyle doldurulmuş. Çelik ve beton ayaklar üzerine oturulan gökdelenin ayakları ise 15,5 metre derine batırılmış ve herhangi bir depreme dayanıklı olarak tasarlanmış.
Transamerica Pyramid’de toplamda 3678 adet pencere bulunuyor. Yapının şeklinden dolayı da temizleme amaçlı ulaşılamayacak olan pencerelere şöyle bir çözüm getirilmiş; pencerelerin büyük çoğunluğu 360 derece dönebiliyor böyle bakımı içeriden de yapılabilir. Bunun dışında binanın genel bakımı ise tam 18.000 saat sürüyor. Sıkıştırılmış beyaz quartzla kaplı olan Transamerica Pyramid’i parlak rengini koruması için 10 yılda bir bakım yapılıyor ve oldukça zaman alan bir işlem.
Yapının şeklinin bir başka azizliği de asansörlerin binanın şeklinde ilerleyemeyişi. İki kanattan oluşan yapıda 29 kattan sonrasında doğu kanadında 2 asansör şaftı; batı kanadı ise merdiven bulunduruyor.
NO COMMENT