Urban Rigger

Urban Rigger - BIG

© Laurent de Carniere

Mimar: Bjarke Ingels Group (BIG)
Yer: Kopenhag, Danimarka
Yapım yılı: 2016



Bjarke Ingels Group (BIG) tarafından tasarlanan Urban Rigger, Kopenhag’daki öğrenci nüfusuna yönelik geliştirilen yenilikçi bir konut prototipi. Özellikle geçtiğimiz yıllar boyunca eğitim için Danimarka’ya başvuran öğrenci sayısında büyük bir artış var. Bu öğrencilerin büyük bir kısmı ise başkent Kopenhag’ı tercih ediyor. BIG, bu artışın beraberinde getirdiği yerleşim yeri ihtiyacını kendilerine has bir mimari çözüm ile yeniden şekillendirmeyi amaçlamış. Urban Rigger, böylesine bir kaygının sonuç ürünü.

Urban Rigger - BIG

© Laurent de Carniere

Kopenhag’ın liman kısmı, her ne kadar şehrin göbeğinde bulunsa da şehrin geri kalanına kıyasla daha kullanılmayan ve geride kalmış bir yerleşim yeri. BIG, Urban Rigger ile şehrin liman bölgesindeki koşullara göre optimize edilmiş bir yapı tipolojisi geliştirmiş. Böylece hem dinamik bir nüfus olan öğrenciler şehrin merkezinde tutulmuş hem de büyük öneme sahip liman bölgesinin yeni bir kimlik kazanması amaçlanmış.

Urban Rigger - BIG

© BIG

Tasarlanan yeni prototipin sürdürülebilir olması Bjarke Ingels’in en öncelikli kriterlerinden bir tanesi. Hafif ve ucuz malzemeler kullanılarak üretilen birimler malzeme tercihi ve çevreyle kurduğu etki bakımından oldukça ‘naif’. Buna ek olarak, en üstte yer alan üç konteynerden bir tanesinin çatısına fotovoltaik güneş enerji panelleri yerleştirmiş. Böylece kompleks harcadığı enerjinin bir kısmını kendi içinde üretebiliyor. Diğer iki çatı ise öğrencilerin kullanımı için ayrılmış. Bir tanesine tamamen çim ekilirken diğer teras ahşap dek ile kaplanmış. Tüm birimler arasındaki sirkülasyon, konteynerları birbirine bağlayan üçgensel köprü/koridorlar sayesinde sağlanıyor.



Urban Rigger’ın ana malzemesi olan konteyner, yıllar boyunca deniz taşımacılığını kolaylaştırmış ucuz ve işlevsel bir malzeme. BIG, konteynerin kullanılabilirliğini mimari ölçekte deneyimlemeyi amaçlamış. Projenin tamamında standart konteyner sistemlerinin kullanarak ürettikleri yapı tipolojisinin oldukça esnek olmasını sağlamışlar.

Urban Rigger - BIG

© Laurent de Carniere

Proje, 9 konteyner biriminin bir çember etrafında üst üste gelmesiyle oluşuyor. Böylece ortaya farklı kotlarda 12 tane birbirine bakan stüdyo dairesi ve merkezlerinde de bulunan bir kış bahçesi çıkmış. Merkezde bulunan kış bahçesi öğrencilerin ortak olarak kullanabilecekleri bir sosyal mekan yaratıyor. Birimin ölçeği de oldukça önemli bir nokta. BIG, Urban Rigger’ı çok büyük bir kompleks olarak düşünmemiş. Bu sayede, içindeki 12 birim ile yapı küçük ve kendi içinde işleyen bir mikro-kömünite kurguluyor.

Urban Rigger - BIG

© Laurent de Carniere

Liman bölgesinde bulunan kompleksin en önemli özelliklerinden bir tanesi de su üstünde yüzmesi. Bir diğer deyişle, Urban Rigger üzerine inşa edilecek bir araziye ihtiyaç duymuyor. Bu sayede tasarlanan prototip inşaat alanı olmayan fakat öğrencilerin konaklaması için ucuz ve kolay çözümlere ihtiyaç duyan şehirlere uyarlanabilir.




RELATED POST