Villa Kogelhof, Paul de Ruiter Architects ekibi tarafından tasarlanmış bir konut yapısı. 2013 yılında tamamlanan konut, Hollanda’da Noord-Beveland isimli kentte önceden tarım arazisi olan bir arazinin üzerinde inşa edilmiş. Villa Kogelhof, Paul de Ruiter tarafından etrafındaki peyzajın üzerinde yüzen, ekolojik, karbon-nötr bir ev olarak kurgulanmış.
Evin bulunduğu 25 hektarlık arsa, Hollanda’da devlet tarafından başlatılan geniş bir programın parçası. Devletin başlattığı program, ülke boyunca yerel ekolojik alanları birbirine bağlamayı amaçlıyor. Yapının şu anki sahibi, önceden tarım arazisi olarak kullanılan araziyi 2006 yılında satın almış. Arsa bölgede bulunan bitki ve hayvanlar için korunan bir habitat, bölgeyi ziyaret eden turistler için ilgi çeken bir nokta ve kamusal bir alan. Bu nedenle bu alan üzerine bir yapı inşa edilmesi için izin alınırken arsanın tarım öncesi konumuna geri döndürülmesi şartı koşulmuş.
Villa Kogelhof’un arazisi, devletin programı doğrultusunda 71.000 adet ağaçlı geniş bir orman alanı bulunduracak -bölge üzerinde orman oluşturmak üzere çalışmalar 2006 yılında başlamış. Bu nedenle ekibin kurgusu ‘ormanlık alan içindeki villa’ yaratma üzerine şekillenmiş tasarımın başlangıcında. Paul de Ruiter ve ekibi arsada tarım yapılmadan önceki doğal konuma erişebilmek için evi hem yerden yüksekte, küçük ayak iziyle hem de bu doğanın bir parçası olabilecek yapay gölle tasarlamış. Evin alandaki etkisini de tamamen değiştiren dikdörtgensel yapay göl, 70.000 metreküp toprağın kazılmasıyla oluşturulmuş devasa bir su ögesi.
Villa Kogelhof zemin altında bir hacim, zemin kotundan yukarıda kalan bir başka hacim ve ikisini bağlayan bir çekirdekle tasarlanmış. Zemin altındaki hacim, evin girişini, 6 araçlık bir garajı, depo alanını, bir banyoyu ve çalışma alanını barındırıyor. Giriş kısmına zemin kotundan bir aşağı inen bir rampayla ulaşılıyor.
Bu alanların hepsi ekibin yarattığı, büyük dikdörtgen gölün ince bir uzantısı olan, girişle beraber başlayan ve evin havada asılı olma etkisini arttıran havuzun altında. Zemindeki havuzun altındaki çalışma alanı, geniş cephesiyle dikdörtgen göle açılıyor.
Evin yaşam alanı, üstte yüzen kütlede bulunuyor. Bu kısım az sayıda odaları ayıran camlar dışında tamamen açık bir plan şemasına sahip. Ayrıcı duvarlar mutfak, yatak odaları, banyo ve çok amaçlı oda hacimlerini ayırmak üzere kullanılmış. Villa Kogelhof’un yüzen kütlesinin döşemesi tamamıyla byeaz epoksiyle kaplanmış ve içeride yalnızca Le Corbusier’in ve Eileen Grey’in tasarımı mobilyalar kullanılmış. Böylece sade bir tasarıma sahip olan evin içine modernist bir hava katılmış.
Villa Kogelhof’un üstteki kütlesi, tamamen cam cephelerden oluşuyor. Paul de Ruiter bu şekilde evin, etrafındaki peyzaja etkileyici manzaralar oluşturmasını sağlamış. Evin cepheleri taşıyıcıdan bağımsız, bu nedenle bütüncül cam cephe yapılabilmiş. Ev, bir tarafta alt ve üst hacmi birbirine bağlayan ve 4 I profil çelik kolonla desteklenen bir sirkülasyon çekirdeği; diğer tarafta dairesel kesite sahip kalın, çapraz çelik kolon olmak üzere 2 ayakla taşınıyor. Üstteki açık hacmin içinde de çatı döşemesini destekleyen ve ağırlığı bu 2 ayağa aktaran 4 adet kolon konumlandırılmış. Bu kısımdaki duvarla kapanan tüm hacimler cephenin bütüncüllüğünü bozmamak adına cepheden geride konumlandırılmış.
Villa Kogelhof’un amacı, kendi kendine yeten bir sistem yaratmak -kendi enerjisini üreten, suyunu ısıtan ve atıklarını geri dönüştüren bir döngü kurgulamak. Bu bağlamda ürettiği kadar enerjiyi kullanan (enerji-nötr) evde, cephe büyük bir katkıya sahip. İklim cephe olarak adlandırılan sistem yerden tavana uzanan, ısı yalıtımı sağlayan bir dış cam katmanı ve ışığı yansıtan, kapanıp açılabilen bir bez dokusuna sahip iç cam katmanından oluşuyor.
İki katman arasında iç camın parçası olan kumaş, bir stor perde gibi rulo halinde yukarı kaldırılıp, istendiğinde tekrar indirilebiliyor. Bu kumaşımsı katman indirildiğinde evin içindeki havalandırma sisteminde bulunan kirli hava iki cam katman arasındaki hava boşluğu ile evden uzaklaştırılıyor.
Buna ek olarak Villa Kogelhof’u ürettiği kadar enerjiyi kullanan bir ev yapan özellikler evin içine entegre edilmiş sistemlerle sağlanmış. Evin içi, merkezi bir ısıtma sistemi ve hava pompasının kombinasyonu olan bir sistemle ısıtılıyor. Sıcak su sağlayan sistem henüz eve kurulmamış fakat bu da geniş ocak benzeri bir ısıtıcı ile düşünülmüş. Isıtıcı, mülkün içindeki ağaçlardan elde edilen odunları kullanarak çalışacak. Evin elektrik ihtiyacı da çatıda yer alan fotovoltaik paneller ve alana kurulacak olan rüzgar jenaratörleriyle karşılanacak.
Villa Kogelhof, oldukça modernist bir yaklaşımla enerji veirmliliği odaklı bir konut kurguluyor. Evde kullanılan teknolojiler sayesinde ev hem alanın koşullarına cevap verebilen, hem bu süreçte kendi kendine yeten bir sistem olarak aynı zamanda 20. yüzyıl modernist ev tutumunu yansıtan bir tasarıma sahip. Villa Kogelhof, sürdürebilir mimarinin konut düzeyinde dikkat çekici bir örneği.
NO COMMENT