Vitra’nın Almanya’daki Vitra Kampüs adı verilen yerleşkesi, bulundurduğu mimari eserler ile ön plana çıkmaktadır. 2004 yılında açılan kampüste Frank Gehry, Zaha Hadid, Alvaro Siza, Tadao Ando, Jean Pruvé, Nicholas Grimshaw, Buckminster Fuller gibi ünlü mimarların eserleri bulunmaktadır. Bu komplekse katılan son eser ise Herzog & de Meuron tarafından tasarlanan VitraHaus oldu. Yapı, Vitra’nın ev ürünleri koleksiyonu için tasarlanmıştır.
VitraHaus, Vitra’nın ev ürünleri koleksiyonunu sergilemek için Vitra Kampüs’te herhangi bir alan olmadığı için tasarlanmıştır. Vitra Kampüs’ün kuzey kısmında yer alan yapı aynı zamanda kampüsteki iki binayı –Vitra Dizayn Müzesi (Vitra Design Museum) ve Konferans Pavyonu (Conference Pavillion) – birbirine bağlamaktadır. Proje alanının genişliği sayesinde yeni yapı ile Frank Gehry’nin tasarladığı Dizayn Müzesi arasında yeterli aralık bırakılabilmiştir. Yaratılan boşluk ise, bölgenin kendine has özelliklerinden biri olan çayır alanı olarak kullanılmaktadır.
Herzog & de Meuron iki farklı konsepti bir araya getirerek VitraHaus’u ortaya çıkarmıştır: ‘prototip ev’ ve ‘istiflenmiş hacimler’. Üst üste konumlandırılan hacimler, ‘ev içi ölçüleri’ kullanılarak oluşturulmuştur. Her hacim, ev ürünlerinin sergileneceği alanları barındırdığı için, bu kütlelerin iç mekan tasarımları ev ortamını anımsatmaktadır.
Yapı, tasarımında abstrakt öğeler bulundurmaktadır. Her biri ayrı bir ev olarak tasarlanan hacimlerin yalnızca iki cephesinde açıklık vardır. Toplam 5 kattan oluşan yapıdan, 15 metreye kadar çıkan konsol elemanlar çıkmaktadır. Dikey bir şehir izlenimi veren tasarım, Vitra Kampüs’ün girişinde, ziyaretçileri karşılayan bir yapıya sahiptir. Yapının etrafını saran ahşap döşeme, binanın kapladığı hacmi işaretlemektedir.
Yapının iç mekan kurgusu kompleks bir yapıdadır. Hem, her birimin farklı bir açı ile birbiri ile kesişmesi, hem de merdivenlerin kurgulanış biçimi tasarımın iç mekan kurgusunu kompleks hale getirmektedir. Bir solucan gibi, yapının içinde genişleyerek birleşen merdivenler yapının içinde bağımsız, organik bir eleman oluşturmaktadır.
VitraHaus, gündüzleri sıradışı mimarisi ve yer ile kurduğu ilişki ile dikkat çekerken, geceleri ise iç mekan ışıklandırması sayesinde yapının kompleks mimarisi adeta kaybolmakta ve parlayan açıklıkları ile dikkat çekmektedir. Yapının iç mekanındaki duvarlar, içeride sergilenen mobilyalara dikkat çekmek adına beyaz ile boyanmıştır. Yapının cephesinde kullanılan koyu renk ise tasarımın üzerine oturduğu arazi ile bütünleşmesini sağlaması adına seçilmiştir.
Behind The Scenes | Research Paper – A R C H I T E C T – T O – B E
1 Haziran
[…] https://www.arkitektuel.com/vitrahaus/ […]