1939 yılında kurulmuş olan Whitney Müzesi, Madison Bulvarı’nda Marcel Breuer tarafından 1966’da tasarlanan binasında bulunuyordu. Whitney Amerikan Sanat Müzesi’nin yeni evi, Renzo Piano tarafından tasarlanmış. New York, Manhattan’da kullanılmayan bir araziye yerleşen yapı ise 2015 yılında tamamlanmış.
Soluk mavi-gri tonlarında çelik panellerle kaplanmış olan yapı, 8 kata sahip. Bu nedenle New York’un u yakasının karşısında bulunan Hudson tarafından gözle görülür yükseklikte bir kütle. Yapının asimetrik tasarımı güçlü bir estetik dile sahip olmasını sağlıyor Whitney Amerikan Sanat Müzesi’nin. Yapı yalnızca müze kütlesini değil şehir panoramaları sağlayan, bir nevi şehir içinde sosyal mekan olan terasları ve park bağlantıları tasarlıyor. Bu alanlar, buradan Hudson Nehri’ne bakan teraslar ve High Line’na karışan bağlantılar alanlar olarak düşünülmüş yapıda.
Müzeye, yapıya oldukça dramatik bir etki katan ve büyük bir konsol olan ‘largo’ alanı ile giriş yapılıyor. Largo, aynı zamanda sokak, müzenin biraz uzağında Hudson Nehri’ne ve High Line’a manzarası olan kamusal alan ve müze arasında bir tür ‘basıncı azaltma’ mekanı. Müzedeki yoğun kalabalığı sokağa geniş bir alanla boşaltılma düşüncesiyle tasarlanmış. Largo denilen giriş konsolundan sonra ziyaretçiler ana giriş lobisine yönlendiriliyor. Bu ilk mekan, aynı zamanda yapının bir diğer kamusal alanı. Ziyaretçilere ücretsiz bir sergi mekanı sağlıyor.
Whitney Amerikan Sanat Müzesi, içerisinde bir de 170 kaldırılabilir sisteme sahip koltuklu bir tiyatro bulunduruyor. Bu tiyatro kütlesinin özgünlüğü, dışarıya açık olmasıyla sağlanmış. Yine burda da nehir kenarındaki yapıdan karşıyı gözlemlemek mümkün. Bu sefer manzara iki kat yüksekliğinde geniş açıklıklarla sağlanmış. Tiyatro için teknik mekanlar ve ofisler de yapının 3. katında tasarlanmış.
Yapıda toplam yaklaşık 4.650 metrekare galeri alanı bulunuyor. Bu mekanlar Whitney Amerikan Sanat Müzesi’nin beşinci, altıncı, yedinci ve sekizinde katlarına dağıtılmış. Beşinci kat, 1670 metrekare galeriyi kolonsuz, açık plan şemalı mekanında bulunduruyor. Bu da Whitney Amerikan Sanatı Müzesi’ni New York’taki en büyük açık planlı müzesi yapıyor. Bu galeri alanı, geçici sergilere ayrılmış. Büyük hacim birçok çağdaş sanat eserine ev sahipliği yapabiliyor oldukça geniş alanı sayesinde.
Kalıcı koleksiyon ise Whitney Amerikan Sanat Müzesi’nin iki katında düşünülmüş. Bunlar altıncı ve yedinci katlar. Bu iki kat, yapının tüm kütlesinden bir adım geriye çekilmiş. Böylece hem oldukça büyük olan kütlede bir kırılmaya gidilebilmiş hem de açıkhava heykel bahçeleri kurgulanabilmiş. Heykel bahçeleri 1200 metrekarelik yer kaplıyor yapıda.
Müze ofisleri, eğitim merkezi, konuşma laboratuvarı, kütüphen ve okuma hacimleri yapının üçüncü ve yedinci katlarında, kuzey cephede kurgulanmış. Bu programlara ek olarak beşinci katta film, video ve performanslar için küçük tiyatrolar var yine bu katlarda. Son olarak, yapının üstü tavan penceresiyle doğal olarak aydınlanan bir kafe ve yine bir galeri barındırıyor.
NO COMMENT